NOS NieuwsAangepast

Groen licht voor fusie T-Mobile en Tele2 ondanks zorgen over concurrentie

Het samengaan van telecomaanbieders T-Mobile Nederland en Tele2 mag doorgaan van de Europese Commissie. Dat betekent dat Nederland nog drie telecombedrijven met een eigen netwerk overhoudt in plaats van vier.

Het ministerie van Economische Zaken kondigde direct na de goedkeuring aan dat eind 2019, begin 2020 de 5G-frequenties worden geveild. De veiling was door het kabinet uitgesteld in afwachting van het oordeel van de commissie.

Concurrentie

T-Mobile Nederland en Tele2 maakten vorig jaar december bekend te willen fuseren. Sindsdien probeerden ze toestemming te krijgen voor het samengaan. Tele2 zei zelfs niet te kunnen overleven op de Nederlandse markt als de fusie niet doorgaat.

De Europese Commissie maakte zich in eerste instantie zorgen over de concurrentie in Nederland als de fusie door zou gaan, maar geeft nu toch toestemming voor het samengaan. De bedrijven beloven goedkope databundels voorlopig in stand te houden en willen in 2020 als eerste aanbieder een 5G-netwerk in de lucht hebben dat landelijk dekkend is.

Søren Abildgaard, topman van T-Mobile Nederland, is blij met de beslissing van de Europese Commissie. "We kunnen nu onze gemaakte beloftes waarmaken op het gebied van een versnelde introductie van 5G en zorgen dat glasvezel beschikbaar komt."

Prijs data daalde

Het was zes jaar geleden nog een grote wens van toenmalig minister Kamp van Economische Zaken om een vierde speler op de Nederlandse markt erbij te krijgen. Hij wilde daarmee de concurrentie aanjagen. Bij de telecomveiling van 2012 werd er extra ruimte vrijgemaakt voor een nieuwe aanbieder. Dat werd Tele2.

De prijs voor een gigabyte aan mobiele data is stevig gedaald sinds de komst van Tele2 als vierde aanbieder in 2015. Uit onderzoek van het internationale bureau Rewheel Research blijkt dat de prijzen minder hard dalen sinds de fusieplannen van Tele2 en T-Mobile zijn aangekondigd.

Bovenste lijn is prijs per gigabyte Nederland, onderste Frankrijk

Eerder zag het bedrijf vergelijkbare prijsontwikkelingen in Groot-Brittannië en Italië na fusies van telecomaanbieders. Over het algemeen zijn de prijzen in markten waar drie mobiele aanbieders actief zijn hoger dan in markten waar vier aanbieders zijn, aldus het onderzoeksbureau.

Marktaandeel

T-Mobile en Tele2 hebben samen een kwart van de Nederlandse mobiele markt in handen. De grootste speler is KPN met een marktaandeel van 43 procent. VodafoneZiggo is de tweede speler met 32 procent van de markt.

Het nieuwe fusiebedrijf is ook actief op de breedbandmarkt. Daar domineren nu KPN en VodafoneZiggo de markt. Die bedrijven hebben 85 procent van alle klanten. T-Mobile/Tele2 wordt nu de voornaamste uitdager, maar is wel veel kleiner met een marktaandeel van nog geen 7 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl