Protest in Tunis tegen Saudische kroonprins, 'hij heeft veel krediet verspeeld'
In Tunesië hebben zo'n 200 mensen gedemonstreerd tegen de komst van de Saudische kroonprins Mohammed. Onder hen zijn mensenrechtenactivisten, journalisten en politici.
Het initiatief voor de betoging kwam van een journalistenvakbond. Het bezoek van Mohammed bin Salman is omstreden na de moord op journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul, begin oktober.
Betogers probeerden de rol van het Saudische regime op ludieke wijze aan de kaak te stellen:
De Saudische kroonprins bezoekt Tunesië als onderdeel van een rondreis langs Arabische landen. Dat doet hij in aanloop naar de G20-top in Argentinië, die vrijdag begint.
Het is de eerste buitenlandse reis van Mohammed bin Salman sinds de moord op Khashoggi. Volgens deskundigen probeert de prins met de bezoeken de imagoschade voor Saudi-Arabië te beperken en de banden met landen in de regio aan te halen.
'Krediet verspeeld'
"Mohammed bin Salman heeft veel krediet verspeeld", zegt Tunesië-kenner en publicist Fairouz ben Salah. "Voor zover hij nog krediet kan terugwinnen, zal dat bij de Arabische landen moeten zijn die hij nu bezoekt. Bij de westerse landen zal dat niet zo snel lukken."
Ben Salah zegt dat het voor de Tunesische regering niet als optie voelt om het bezoek af te zeggen. "Het gaat economisch slecht met Tunesië en Saudi-Arabië investeert fors in het land."
Het uitspreken tegen Bin Salman is bijzonder, omdat Algerije geen protestcultuur heeft.
De afgelopen dagen bezocht de Saudische kroonprins ook de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte. Een bezoek aan Algerije staat nog op het programma, ook daar is protest tegen de komst van de kroonprins.
Ben Salah: "Er is zelfs een Algerijnse minister die zich stevig heeft uitgesproken tegen de komst van Mohammed bin Salman. Dat is bijzonder, omdat Algerije geen protestcultuur heeft. In Tunesië zijn protesten gewoner."
Human Rights Watch
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft G20-gastland Argentinië gevraagd om kroonprins Mohammed te vervolgen voor mogelijke misdaden tegen de menselijkheid in Jemen, waar Saudi-Arabië de regeringscoalitie steunt in de strijd tegen rebellen, en voor de moord op journalist Khashoggi. Het Argentijnse recht staat vervolging toe voor oorlogsmisdaden, ongeacht de plaats waar deze misdaden hebben plaatsgevonden.