'Banken investeren veel meer in fossiele dan in duurzame energie'

time icon
ANP

ABN Amro Bank en ING Groep zijn de afgelopen twee jaar onverminderd doorgegaan met de financiering van olie-, kolen- en gasbedrijven. Dat meldt de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer (EBW) op basis van nieuw onderzoek.

Volgens de onderzoekers hebben de twee banken in 2016 en 2017 gezamenlijk 11,4 miljard euro geleend aan fossiele energiebedrijven. Daartegenover staat 2,4 miljard euro aan investeringen in duurzame energiebedrijven.

Dat betekent dat meer dan 80 procent van de energieleningen gaat naar niet-duurzame bedrijven. Bij ABN Amro is dat percentage zelfs duidelijk gestegen ten opzichte van vier jaar geleden, zegt de EBW.

Vertekend?

Dat is opvallend, omdat met name ABN Amro volop inzet op duurzaamheid en vergroening. De bank heeft als speerpunt 'banking for better' en wil bedrijven en klanten meetrekken. Circulaire economie, klimaat, energietransitie en mensenrechten zijn daarbij de belangrijkste thema's.

ABN Amro zegt in een reactie dat het onderzoeksresultaat vertekend is. De onderzoekers van de EBW maken een vergelijking met 2014, en juist in dat jaar waren er volgens een woordvoerder van de bank enkele grote duurzame investeringen. "Je kunt niet zomaar de conclusie trekken dat het aandeel hernieuwbare energie sindsdien is afgenomen, dat moet je corrigeren."

Bovendien benadrukt ABN Amro dat de bank niet heeft meegewerkt aan het onderzoek. De EBW zegt dat medewerking ook niet vereist is. "Die openbare cijfers staan in openbare commerciƫle databases, van betrouwbare onderzoeksbureaus die hebben gekeken naar de banken achter 300 energiebedrijven."

Groenere banken

ABN Amro Bank, ING Groep, Rabobank en sommige verzekeraars hebben in 2017 en 2018 nieuwe ambities en nieuw beleid aangekondigd. Een voorbeeld is de 'Spitsbergen Ambitie', waarin ze in juni 2018 beloofden om de klimaatimpact van hun financieringen te meten en te publiceren en om nieuwe doelstellingen op te stellen om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs.

Rabobank is al gestopt met de financiering van kolenbedrijven en kolencentrales. Ook ING en ABN Amro zetten stappen in die richting. ING wil in 2025 geen kolenbedrijven meer financieren. Volksbank (waaronder ASN Bank) en Triodos Bank financieren alleen duurzame energiebedrijven.

ING zegt in een reactie op de cijfers dat de bank, als grootste van Nederland, graag een grote rol wil blijven spelen in de energietransitie. Tegelijk wijst een woordvoerder erop dat de economie voorlopig nog niet zonder fossiele energie kan.

"Het mag altijd meer duurzaam, en daar handelen wij actief naar. Zo zijn wij af van kolenenergie en is het aantal leningen met betrekking tot fossiele brandstoffen met vier procent afgenomen."

Verantwoordelijkheid

Het is de tweede keer dat de wijzer is verschenen. De onderzoekers benadrukken dat banken een grote rol spelen in de overgang naar duurzame energie. "Banken zijn niet de enige spelers met invloed, maar zij hebben wel veel invloed, daarom verwachten we dat ze hun verantwoordelijkheid nemen. Want jezelf profileren als bank met een circulair paviljoen en groene reclames is niet genoeg."

Kritiek

De Eerlijke Bankwijzer voert sinds 2009 een tweejaarlijks onderzoek uit naar de duurzaamheid van banken. Het is een coalitie van de ngo's Oxfam Novib, Amnesty, Milieudefensie, PAX, World Animal Protection en vakbond FNV.

De afgelopen jaar uitten deelnemende banken steeds vaker kritiek op de test. De methodologie zou rammelen en ook zijn er klachten over lange vragenlijsten en twijfels over de onafhankelijkheid. Dat leidde ertoe dat banken zoals Triodos en ASN - die overigens vaak goed uit de bus kwamen - afhaakten.

STER Reclame