Partijleider Henk Krol tijdens de Algemene Vergadering van de partij in mei
NOS NieuwsAangepast

Wetenschappelijk bureau 50Plus daagt partijbestuur voor de rechter

Het wetenschappelijk bureau van 50Plus heeft een kort geding aangespannen tegen het partijbestuur. De partij maakte deze zomer bekend de banden met het wetenschappelijk bureau te verbreken. Volgens het bureau was dat "een rechtstreekse aanval op de onafhankelijkheid van het instituut, zowel inhoudelijk als financieel".

50Plus wil vanaf volgend jaar stoppen met het onderzoeksbureau en wil verder met een "kwalitatief betere" instelling. Volgens het wetenschappelijk bureau vond het partijbestuur het bureau te kritisch en wil de partij er daarom van af.

Het bureau zegt in een persbericht dat het de afgelopen maanden in contact wilde komen met het bestuur om de eenzijdige opzegging in te trekken. Volgens het bureau weigerde de partij stelselmatig om het gesprek aan te gaan.

50Plus heeft een nieuw wetenschappelijk bureau ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en hiervoor subsidie aangevraagd. Het huidige bureau zegt dat de partij weigert om de subsidie van dit jaar over te maken. "Het wetenschappelijk bureau acht deze handelwijze een vorm van onbehoorlijk en onfatsoenlijk bestuur. Er rest op dit moment geen andere weg dan een gerechtelijke procedure", schrijft interim-voorzitter Auke de Vries. Het kort geding dient overmorgen bij de rechtbank in Den Haag.

'Ridicuul'

Volgens partijvoorzitter Geert Dales is de subsidie van dit jaar wel degelijk overgemaakt. Hij begrijpt niet hoe het kan dat de denktank dat tegenspreekt. "Als je geld van iemand krijgt en je ontvangt dat niet, dan bel je iemand toch op?" Dales ontkent ook dat hij contact met het bureau heeft tegengehouden, volgens hem is het juist andersom. "Ze laten nooit iets van zich horen. Hoe vaak we het ook geprobeerd hebben; de berichten blijven onbeantwoord."

Hij noemt het kort geding "ridicuul", "jammer" en "onverstandig" en maakt zich geen zorgen om de rechtsgang. Dales zegt dat de partij in zijn recht staat om een andere instantie aan te wijzen als wetenschappelijk bureau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl