Partijleider Henk Krol (R) en voorzitter Geert Dales
NOS NieuwsAangepast

Ruzie bij 50Plus over breuk met wetenschappelijk bureau

50Plus zegt de samenwerking met het wetenschappelijk bureau van de partij op 31 december op. Partijvoorzitter Dales wil met ingang van het het nieuwe jaar verder met een kwalitatief beter onderzoeksbureau met andere mensen.

Dales reageerde in het NOS Radio 1 Journaal op een bericht in de Volkskrant over de breuk met het wetenschappelijk bureau. Daarin zegt voorzitter De Mulder dat het partijbestuur het bureau te kritisch vindt.

"Hij vindt ons te eigenwijs. Dales heeft liever dat het wetenschappelijk bureau van 50Plus als pinautomaat fungeert om onderzoekjes en peilingen voor de partij te betalen, dan dat wij onafhankelijk kunnen opereren."

Maar de partijvoorzitter noemt het verhaal van De Mulder lariekoek. Hij zegt dat er verschillende belangrijke redenen zijn om de samenwerking op te zeggen. Zo zou het bestuur geen inzage krijgen in de financiën van het bureau.

De Mulder is het daar weer volstrekt mee oneens. Hij zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het bestuur wel degelijk volledige inzage in de boeken heeft en dat hij alleen heeft geweigerd om het bestuur elke drie maanden een controle te laten uitvoeren.

Evaluatie

Volgens hem is conflict begonnen na een kritische evaluatie over de Tweede Kamerverkiezingen, waarbij de partij fors minder zetels haalde dan een maand eerder op basis van de peilingen werd verwacht. Via de NRC kwam naar buiten dat partijwetenschappers gehakt hadden gemaakt van de campagne.

"Dat rapport is helemaal verkeerd gevallen", zegt De Mulder tegenover de NOS. Hij zegt dat het partijbestuur van 50Plus sinds het vertrek van oud-voorzitter Zoetelief "helemaal gelijkgeschakeld". Iedereen, inclusief Zoeteliefs opvolger Dales, zou "in de ban" van partij-oprichter en Eerste Kamerlid Nagel zijn en volledig naar zijn pijpen dansen.

Dales is boos over die opmerking. Hij zegt dat hij 66 is en wetenschapper en zeer wel in staat om zelf na te denken.

Wetenschappelijke bureaus van partijen zijn denktanks die voor de partij onafhankelijk onderzoek kunnen doen naar maatschappelijke kwesties. Ze krijgen daar subsidie voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl