De grensovergang van Spanje naar Gibraltar
NOS NieuwsAangepast

Kwestie-Gibraltar opgelost, belangrijke brexittop morgen gaat door

De top van Europese leiders om het akkoord over de brexit af te ronden, gaat morgen gewoon door. Het enige obstakel, de kwestie-Gibraltar, is opgelost. "Europa en het Verenigd Koninkrijk hebben de Spaanse voorwaarden aanvaard", zegt de Spaanse premier Sánchez.

Spanje zou van de EU en de Britse regering toezeggingen hebben gekregen dat Madrid altijd zeggenschap heeft in toekomstige overeenkomsten met Gibraltar. Sánchez zegt dat wordt vastgelegd dat Gibraltar niet valt onder afspraken die de EU en Londen maken over de toekomstige relatie.

Status aparte

De toezeggingen geven Spanje een status aparte. "Dat land heeft een eindstem bij elke toekomstige beslissing van de EU over Gibraltar, dat uit het brexit-scheidingsakkoord is gehaald", zegt correspondent Rop Zoutberg.

Tegelijkertijd betekenen de toezeggingen een knieval voor het Verenigd Koninkrijk. "De hele week hebben we premier May gehoord over de Britse familie die geheel in het brexitakkoord wordt meegenomen. Van die familie is met Gibraltar nu in ieder geval één lid uitgesloten."

Zodra het Verenigd Koninkrijk de EU eind maart heeft verlaten, wordt volgens de Spaanse premier opnieuw gesproken over een politieke samenwerking met de Britten en wat de juridische en geografische gevolgen daarvan zijn. Spanje gaat volgens Sánchez zelf met het Verenigd Koninkrijk in gesprek over Gibraltar. Het doel is daarbij dat de regio rond het schiereiland "zich evenwichtig kan ontwikkelen".

Grens

De Spaanse regering dreigde alleen in te stemmen met het brexitakkoord als schriftelijk werd vastgelegd dat Madrid wordt betrokken bij besluiten die van invloed zijn op Gibraltar, het Britse overzeese gebiedsdeel bij de zuidelijke kust van Spanje.

In Gibraltar werken veel Spanjaarden die elke dag de grens passeren en er zijn ook veel Britten die dagelijks naar Spanje gaan. Om problemen te voorkomen, wil Spanje kunnen meebeslissen.

De afgelopen dagen is koortsachtig gewerkt aan een oplossing. Vandaag voerde Sánchez nog telefonisch overleg met EU-president Tusk. Vanavond praat premier May nog een keer met Tusk en voorzitter Juncker van de Europese Commissie voordat morgenochtend de top in Brussel begint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl