NOS NieuwsAangepast

Aanhangers van radicale Pakistaanse moslimgeestelijke opgepakt

De Pakistaanse politie heeft ongeveer 1100 aanhangers van een radicale moslimgeestelijke opgepakt. Deze man, Khadim Hussain Rizvi van de radicale Tehreek-e-Labbaikpartij, werd gisteren aangehouden.

De aanhangers van Rizvi werden in hun huis of op straat opgepakt in de stad Lahore of elders in de provincie Punjab.

De politie zette traangas in om de demonstranten uiteen te drijven:

Politie in Pakistan pakt aanhangers radicale islamgeestlijke op

Rizvi riep zijn aanhang afgelopen zomer op tot straatprotesten tegen Geert Wilders vanwege diens voorgenomen anti-Mohammed-cartoonwedstrijd. Eind oktober zweepte hij radicale moslims opnieuw op: ze gingen de straat op om te protesteren tegen de vrijlating van de christelijke Pakistaanse Asia Bibi, die acht jaar in een dodencel zat op beschuldiging van blasfemie.

Volgens de Pakistaanse minister van Informatie zijn Rizvi en zijn aanhangers opgepakt omdat ze dit weekend een grote demonstratie wilden houden, "die de openbare orde in gevaar zou brengen."

De Tehreek-e-Labbaikpartij is in 2015 opgericht en wil streng-islamitische godslasteringswetten handhaven. Eind augustus organiseerde de partij een protestmars tegen de plannen van PVV-leider Geert Wilders om een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed te houden.

Wilders blies die wedstrijd af omdat niet alleen zijn eigen veiligheid, maar ook die van anderen gevaar liep door dreigementen van radicale moslims.

'Als het zich tot heel Nederland richt, denk je: is dit wel verstandig?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl