Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt
NOS Voetbal

Leegloop Ajax dreigt: 'De Ligt, Ziyech en De Jong zijn niet te houden'

Marc Overmars gaat een zware zomer tegemoet. De belangstelling van Europese topclubs voor met name Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech hangt als een dreigende donderwolk boven de Arena.

Voor elf Ajacieden, onder wie zeven basisspelers, geldt dat er een zeer reëele kans is dat ze komende zomer uitvliegen. Ook om andere redenen dan louter belangstelling vanuit het buitenland. Van routinier Klaas-Jan Huntelaar loopt bijvoorbeeld het contract af.

Transfers

"Het is duidelijk dat er een aantal weggaat", constateert Henk Spaan, journalist, columnist en schrijver van onder meer een boek over Abdelhak Nouri. "Maar voor een paar van die jongens zal een transfer niet doorgaan. Kijk, André Onana wil wel weg, maar dan moet hij niet van die fouten maken."

Ook NOS-commentator Jeroen Elshoff verwacht dat Overmars het druk krijgt, maar hij vraagt zich af hoeveel groener het gras bij de buren moet zijn voor de vertrekkende Ajacieden. "Zolang Ajax dezelfde salarissen kan neerleggen, kan ik me voorstellen dat een aantal van die spelers niet zomaar weghobbelt naar een subtopclub waar ze niet voor de prijzen kunnen spelen."

Er kan een elftal gemaakt worden van spelers die komende zomer mogelijk verkocht worden of een aflopend contract hebben

"Over De Ligt en De Jong hoeven we het niet te hebben, die worden begeerd door alle topclubs", vervolgt Elshoff. "Het is interessant om te zien wat de subtopclubs met spelers doen. Komt er geen club als Bayern München voor Kasper Dolberg, maar eentje die daaronder zit, wil hij dan weg?"

Niet te behouden

Overmars stelde een week geleden dat het "een lastige job" wordt om jongens als Hakim Ziyech, De Jong en De Ligt over te halen in de Johan Cruijff Arena te blijven. Elshoff gaat nog een stap verder. "Onana, De Ligt, Ziyech en De Jong zijn niet te houden."

"Bij alles wat daarna komt, zou ik toch kijken naar de prijs. Als een club komt met meer dan 30, 40 miljoen voor Nicolás Tagliafico of Dolberg, dan ben je gek als je het niet doet. Dat zijn zulke bedragen... Dan moet je maar weer op een andere manier opkrabbelen. Dat is een beetje het lot van Ajax en andere Nederlandse clubs."

De scouts van Ajax zijn druk doende met zoeken naar mogelijke vervangers, verzekerde Overmars direct na zijn 'lastige job'-uitspraak. "De lijntjes liggen uit. De visjes zijn we aan het voeren", sprak de directeur voetbalzaken. Franse visjes, hoopt Spaan. "Ik blijf beweren dat Frankrijk een mer à boire is van talent, zo'n beetje het Brazilië van Europa."

Onana, De Ligt, Ziyech en De Jong zijn niet te houden.

Jeroen Elshoff

"De spelers daar zijn niet verschrikkelijk duur en Ajax kan qua salarissen makkelijk meekomen met een club als Rennes, Le Havre en OGC Nice", betoogt Spaan. "Maar je moet durven. Het is bij Ajax nu alle ballen op Zuid-Amerika en dat is fijn, want dan kom je Tagliafico en David Neres tegen. Maar Frankrijk moet je niet onderschatten."

"Moet je die jongen zien die tegen Oranje inviel, Tanguy Ndombele. Die heb ik dit seizoen een keer of vijf gezien, een formidabele speler. Die heeft Lyon weggehaald bij Amiens, dat heeft ze bijna niks gekost (8 miljoen euro, red.)."

Technisch directeur Marc Overmars (rechts) krijgt het druk

Hoeveel talent er ook naar Amsterdam wordt gehaald komende zomer, en waar ook vandaan, het zal een lastige klus worden om het huidige niveau te evenaren.

Elshoff: "Ik neem aan dat ze al lange tijd met vervangers bezig zijn, maar het zou ridicuul zijn om te stellen dat als je die spelers verliest, je het seizoen erop net zo sterk bent. Ze haalden afgelopen zomer Dusan Tadic en Daley Blind, dat was knap. Maar ik wil weleens zien hoe het gaat als Ajax vier of vijf posities moet invullen."

'Niet op te vangen'

"Dat is niet op te vangen, niet in het seizoen dat erop volgt", denkt Spaan. "Spelers zullen moeten wennen en talent uit de eigen opleiding moet worden ingepast. Als je 100 of 150 miljoen euro uitgeeft moet je kampioen worden, maar het is afwachten of je in Europa meestrijdt. Er moet een nieuw elftal worden gebouwd."

Boca Juniors-verdediger Lisandro Magallán zou nog altijd in de belangstelling staan van Ajax

"Maar vergeet niet: als er tien weggaan, krijgen ze 300 of 400 miljoen euro. Daar kan je wel wat mee doen, hoor. De Ligt is natuurlijk een waanzinnig toptalent, maar je kan wel in bijvoorbeeld Frankrijk een centrumverdediger van 25 jaar kopen die op dit moment op hetzelfde niveau zit."

"In alle facetten wordt volgend jaar uitermate interessant", voorspelt Elshoff. "Het blijkt ook wel dat we dit jaar in de eredivisie maar ontzettend moeten genieten, zoveel talent als nu ga je volgend jaar echt niet meer zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl