Marc Overmars ANP

Overmars: 'Scouts bezig, lijntjes liggen uit, visjes aan het voeren'

tijd van publicatie
Geschreven door
Jitse Bos

Met een gelikte video met André Onana, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, David Neres, Justin Kluivert, Donny van de Beek en Kasper Dolberg in de hoofdrol opent Marc Overmars zijn toespraak bij de aandeelhoudersvergadering van Ajax in de Johan Cruijff Arena. De directeur voetbalzaken wil daarmee aantonen trots te zijn dat hij erin is geslaagd om de spelersgroep grotendeels bij elkaar te houden.

"Van die zeven is er maar eentje verdwenen (Justin Kluivert red.)", begint Overmars. "Dat valt nog mee, al hadden we hem graag behouden. We hadden wel in het achterhoofd: als er wat gebeurt, moeten we gelijk doorschakelen. En misschien dat we er met ervaring en 'er gelijk staan' op vooruit zijn gegaan. Daley Blind en Dusan Tadic zijn daar heel belangrijk in. En vergeet het blijven van Hakim Ziyech niet", benadrukt Overmars.

Stemming positief

De stemming in de zaal is voor het eerst in jaren positief. Er wordt veel gelachen en er is zelfs ruimte voor zelfspot. Dat komt voornamelijk door de vrolijke en scherpe toon van Leo van Wijk, voorzitter van de raad van commissarissen en de gespreksleider van de avond. Dat doet hij overigens voor het laatst. Van Wijk stopt als voorzitter van de rvc, maar blijft wel lid.

Iedere directeur doet zijn zegje, maar de woorden van Overmars blijven vooral hangen. Het gaat goed met Ajax. De achtste finales van de Champions League zijn binnen handbereik en Ajax is nog actief in het bekertoernooi.

De tweede plaats in de eredivisie is momenteel het enige smetje, maar met nog 22 wedstrijden voor de boeg is 5 punten achterstand op PSV een achterstand die te overzien is.

Nouri

Van der Sar benadrukt dat het hoofddoel nog altijd de landstitel is. "Nummer 34", wijzend naar de foto op het scherm. "Het rugnummer van Abdelhak Nouri staat symbool voor hem, maar ook voor Ajax. We willen graag die 34ste landstitel binnenhalen. Niet alleen voor hem, maar ook voor de club Ajax."

Een spandoek voor Nouri in de Arena ANP Pro Shots

"Met trainer Erik ten Hag werd de kortetermijndoelstelling, het landskampioenschap, niet gehaald. We kunnen inmiddels wel stellen dat de technische staf de boel goed op orde heeft en een aantal doelstellingen ruimschoots heeft behaald. Met, wat voor Ajax heel belangrijk is, attractief voetbal."

Klein stormpje

Overmars beaamt de woorden van Van der Sar over Ten Hag. "Het wordt een uitdaging om na een Europese wedstrijd niet meer zoveel punten te verliezen als we deden in het seizoen 2016/2017, het succesvolle Europa League-jaar."

"Gelukkig is het een van de kwaliteiten van Ten Hag om telkens weer het maximale uit de groep te halen. Erik is een resultaattrainer. Hij wil zelf ook naar de top. Het heeft een klein stormpje geduurd, maar uiteindelijk komt zijn kwaliteit bovendrijven. Ik zie de toekomst positief tegemoet."

Erik ten Hag bij een training van Ajax ANP

Flinke transferbedragen

Een toekomst met, zo lijkt het, flinke transferbedragen. In de Spaanse media wordt gesproken over sommen tussen de 60 en 70 miljoen euro voor zowel De Ligt als De Jong. Maar ook iemand als Ziyech lijkt zo goed als zeker bezig aan zijn laatste seizoen in Amsterdam.

Van der Sar stelt de vraag dan ook maar aan Overmars: "Afgelopen jaar dreigde een leegloop. Het kan zomaar zijn dat er na dit seizoen - helemaal na het goede spel in de Champions League - flink op je deur wordt geklopt. Ik neem aan dat je niet weer je telefoon in de lade houdt ?" De zaal lacht. Van der Sar linkt met een knipoog naar een filmpje dat Ajax plaatste op de slotdag van de transfermarkt.

"Dat ga ik dit keer niet doen, nee...", verzekert Overmars. "Ik denk dat het een lastige job wordt om die jongens te behouden. Dat heb ik nu al tig keer verteld. Er is dagelijks wel nieuws over onze spelers. Dat zie ik als een compliment. Maar ik moet eerlijk zeggen: ik kijk ook wel weer met vertrouwen naar volgend seizoen. Onze scouts zijn bezig. De lijntjes liggen uit. De visjes zijn we aan het voeren."

Overmars weet dat de tijden aan het veranderen zijn. Afgelopen zomer spendeerde Ajax al flinke bedragen aan spelers als Hassane Bandé (8,25 miljoen), Tadic (11,4 miljoen) en Blind (16 miljoen), een trend die zich zal doorzetten.

"Betekent dat het einde van je bijnaam?", wordt er gekscherend geroepen richting Overmars, die jaren bekendstond als 'Marc Netto' vanwege zijn zuinige uitgavenpatroon.

Onze scouts zijn bezig. De lijntjes liggen uit. De visjes zijn we aan het voeren.

Marc Overmars

Overmars lacht, knikt en gaat serieus verder: "We moeten nu van deze selectie genieten. Bij Barcelona blijven ze vier, vijf jaar bij elkaar, dat is hier echt kansloos. We moeten mee met het voetbal. Natuurlijk schrikken wij ook van de bedragen. Is het wel verantwoord? Kunnen wij het aan? Is het geen risico? Het risico is minder beperkt, dat hebben we zelf opgebouwd. Hopelijk besteden we het goed."

Lat hoger

Ajax gaat waarschijnlijk de lat ook hoger leggen in het halen van spelers. Al zal Overmars dat gaan doen met gezonde tegenzin. "Wat je nu ziet is dat een speler vier goede wedstrijden speelt en er dan al een prijskaartje van 10 tot 15 miljoen euro om zijn nek hangt. Dat is een heel gevaarlijke situatie, vind ik."

Op de vraag of het kapitaal op het veld moet staan in plaats van op de bank volgt een stemmig knikje. "We moeten de continuïteit behouden. Ik ben verslaafd aan de Champions League", zegt Overmars, die nog een transfervraag van Van Wijk krijgt.

"Krijgen we nog een keer van die snelle buitenspelers zoals jij was? Hoe zit dat?", aldus Van Wijk. Overmars krijgt de lachers op zijn hand: "Ik mag ook weleens minder bescheiden zijn, maar als ik een speler kan vinden van mijn niveau, dan zoekt de hele wereld hem."

Didier Deschamps zit Marc Overmars dicht op de huid bij Arsenal-Chelsea in 1999. ANP

Om serieus te vervolgen: "Zo'n type speler is bijna niet meer te vinden. Als ik in deze tijd gespeeld had", zegt Overmars. "Dan hadden we je over het hoofd gezien", vult Van Wijk hem aan, doelend op de lengte van Overmars.

En weer wordt er gelachen. De stemming is momenteel opperbest in Amsterdam. Of dat volgend jaar ook zo is, blijft de grote vraag. Daar kan, zo lijkt het, alleen een landstitel voor zorgen.

STER Reclame