Het podium van de 1.500 meter met Patrick Roest, Kjeld Nuis en Thomas Krol EPA
NOS Schaatsen Aangepast

IJzersterke Nuis op hoogste trede van oranje podium

Kjeld Nuis heeft bij de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Tomakomai zijn eerste 1.500 meter van het seizoen gewonnen. De olympisch kampioen was een klasse apart en versloeg in een rechtstreeks duel zijn grote concurrent Patrick Roest: 1.47,61 om 1.48,19.

De tijd van Roest was goed voor de zilveren medaille. Het podium van de 1.500 meter kleurde helemaal oranje, want Thomas Krol, ploeggenoot van Nuis en Roest bij Jumbo, klokte de derde tijd (1.48,49).

Nuis wint 1.500 meter, ook Roest en Krol op podium Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Nuis schaatste tegen Roest, die in Pyeongchang het olympisch zilver veroverde, tactisch een vrijwel perfecte race. Hij ging niet heel snel van start, maar kon daardoor in de eerste volle ronde uit de rug van Roest komen en zette vervolgens nog even flink aan.

Roest, die bij het kwalificatietoernooi in Heerenveen nog sneller was dan Nuis, was wel sneller in de slotronde, maar het gat was al te groot. De Rus Denis Joeskov, die vorige week in Obihiro won, was er dit keer niet bij.

"De eerste zege is binnen", vertelde Nuis na afloop. "Het was een bijzonder ritje! Het was koud en donker en daardoor ging het ook niet zo hard, maar toch was het voor mij een toprit. Ik kon echt tot de streep doorpompen."

Roest vertelde dat het lastig was om tegen Nuis te rijden. "Hij kruiste volledig over me heen", aldus Roest. "Het was onmogelijk om hem nog in te halen. Mijn rit voelde niet goed, want ik dacht dat het niet goed genoeg zou zijn voor zilver."

De 22-jarige Roest stond dit wereldbekerseizoen tot nu toe bij elke afstand op het podium. "Morgen hopelijk weer en dan het liefst ook in een baanrecord. Als ik die 5.000 meter wil winnen, zal dat ook wel moeten."

Shinhama opnieuw de snelste op 500 meter

Tatsuya Shinhama won in Tomakomai ook de tweede 500 meter. De Japanse schaatser was op de buitenbaan in zijn thuisland veruit de snelste: 35,20. De 22-jarige Shinhama debuteert dit seizoen in de wereldbeker.

Hij veroverde vrijdag al zijn eerste gouden medaille door de eerste 500 meter op zijn naam te schrijven. Het zilver was dit keer voor de Rus Viktor Moesjtakov (35,44) en de Japanner Yuma Murakami werd derde in 35,53.

Shinhama opnieuw snelste op 500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jan Smeekens, die vrijdag op de derde plaats eindigde, werd nu vijfde in 35,66. Dat was iets langzamer dan Kai Verbij, die met 35,63 als vierde eindigde en zich flink verbeterde ten opzichte van zijn eerste 500 meter (36,08).

"Daar ben ik best tevreden mee", vertelde Verbij na zijn race. "Je weet het namelijk nooit op deze baan. Er komt veel kracht bij kijken en daarom zie je ook andere winnaars en verliezers. De Japanners doen het erg goed, op elke afstand zijn ze dit seizoen loeisterk."

Verbij: 'Japanners doen het erg goed dit seizoen'

De andere Nederlandse schaatsers die in actie kwamen op de 500 meter waren Dai Dai Ntab (twaalfde in 35,93) en Michel Mulder (vijftiende in 35,99). Wereldrecordhouder Pavel Koelizjnikov, die vrijdag zesde werd, ging niet van start.

Michailov verrast op massastart

Op de massastart ging de overwinning verrassend naar Vitaly Michailov. Nadat zijn landgenoot Aljaksei Kirpitsjnik de eerste aanval had geplaatst, ging de Wit-Rus als tweede. Hij werd niet meer teruggepakt.

De Nederlandse schaatsers Kars Jansman en Chris Huizinga eindigden als tiende en vijftiende. "Het was echt een aparte race", vertelde Huizinga na afloop. "We lieten hem gewoon te lang zwemmen en het was onze fout dat we te veel vasthielden aan ons plan."

Bekijk hieronder de uitslag van de 1.500 meter voor mannen:

Uitslag van de 1.500 meter (m) bij de wereldbeker in Tomakomai

Bekijk hieronder de uitslag van de tweede 500 meter voor mannen:

Uitslag van de tweede 500 meter (m) bij de wereldbeker in Tomakomai

STER reclame