NOS Schaatsen

Met Roest op het ijs wint Oranje-achtervolgingsploeg wel

Met Roest erbij wint achtervolgingsploeg wel, Noorwegen tweede

Met Patrick Roest in de gelederen heeft de Nederlandse achtervolgingsploeg het goud veroverd bij de wereldbeker in het Japanse Tomakomai. Een week geleden moest Oranje nog genoegen nemen met de tweede plaats.

Op de 500 meter veroverde Jan Smeekens brons. Voor Nederland was het de eerste wereldbekermedaille van het seizoen op de kortste afstand.

Brons voor Smeekens op 500m, Japanner Shinhama verrast

Roest, al het hele seizoen in grootse vorm, sloeg de achtervolging vorig weekeinde in Obihiro over om zich te sparen voor de 1.500 meter en de vijf kilometer. Op de buitenbaan van Tomakomai nam hij de plek van Chris Huizinga over. Douwe De Vries en Marcel Bosker completeerden het trio.

De komst van Roest zorgde voor veel extra snelheid. De Russische ploeg, die een week geleden het goud pakte, kon aanvankelijk nog goed bijblijven in de laatste rit, maar zakte in de slotfase ver weg. Rusland strandde op de vierde plaats.

Olympisch kampioen Noorwegen noteerde de tweede tijd. Håvard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen en Simen Spieler Nilsen bleven Japan in een spannende rit nog net voor.

'Wij hoorden te winnen'

"Het is de eerste keer dat we in deze combinatie een ploegenachtervolging rijden en het is mooi dat we meteen de overwinning pakken" reageerde Roest. Wat het geheim achter de Nederlandse winst is, weet hij niet, maar Bosker wel.

"We zijn drie heel sterke mannen die goed zijn op de 1.500 meter, de drie en de vijf kilometer. Wat dat betreft zijn wij de sterkste drie schaatsers van het deelnemersveld. Dan hoor je te winnen en dat hebben we gelukkig gedaan."

Bosker: 'Wij hoorden te winnen en dat hebben we gelukkig gedaan'

Dat Roest en Bosker goed uit de voeten kunnen op een buitenbaan bleek vorig seizoen al in Amsterdam, waar ze goud en brons veroverden op de WK allround. "Dat helpt zeker mee, maar de omstandigheden zijn niet zo zwaar dat buitenschaatsen echt een discipline op zich wordt. Het is koud, maar het waait niet en sneeuwt niet", aldus Bosker.

Japanse verrassing

De 500 meter werd verrassend gewonnen door de Japanner Tatsuya Shinhama, die dit seizoen debuteert in de wereldbeker en zijn eerste gouden medaille veroverde.

Jan Smeekens bezorgde Nederland de eerste podiumplaats van het seizoen op de 500 meter. Smeekens werd derde op dertien honderdste van Shinhama. Diens landgenoot Yuma Murakami eindigde als tweede, 0,08 achter de winnaar.

Olympisch kampioen Håvard Lorentzen (elfde) en tweevoudig wereldkampioen Pavel Koelizjnikov (zesde) konden geen potten breken op het buitenijs.

"Je moet je slag aanpassen aan de omstandigheden", zegt Smeekens, "dat pakte voor mij supergoed uit vandaag. Ik reed een goede rit, daar ben ik blij mee."

Smeekens kon zich aanpassen aan omstandigheden: 'Ben blij met goede rit'

Bekijk hieronder de uitslag van de 500 meter:

Bekijk hieronder de uitslag van de ploegenachtervolging:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl