De hoogovens van Tata Steel in IJmuiden ANP

De Indiase staalfabrikant Tata Steel bouwt zijn nieuwe moderne ijzerfabriek niet in IJmuiden, maar in de Indiase industriestad Jamshedpur. Een woordvoerder van de Nederlandse tak bevestigt eerdere berichtgeving daarover in de Volkskrant.

In IJmuiden staat al een fabriek van Tata waar 40.000 ton vloeibaar ijzer per jaar wordt geproduceerd. In de nieuwe fabriek gaat het om het tienvoudige daarvan. Ook wordt het proces daar gemoderniseerd en milieuvriendelijker gemaakt. Er wordt een uitstoot-reductie van 20 procent verwacht, schrijft de Volkskrant. Bij de Nederlanders zou het besluit als een verrassing zijn gekomen.

De fabriek in Nederland blijft wel open. Onlangs is een fusie tussen staalgiganten ThyssenKrupp en Tata Steel definitief gemaakt. Daarbij werd afgesproken dat de twee hoogovens in Nederland worden gerenoveerd en het hoofdkantoor van de joint venture in Amsterdam komt.

Reactie Tata

Tata laat in een eerste reactie weten dat, ook al is de keuze voor de fabriek gevallen op India, de ambitie er nog steeds is om ook in IJmuiden de milieuvriendelijke techniek verder te ontwikkelen. Het bedrijf zegt dat er geen sprake van is dat India in dit opzicht boven Nederland gaat.

Robert Moens, woordvoerder van Tata Steel Nederland: "In India komt een Hisarna-proeffabriek die 400.000 ton per jaar gaat produceren. Uiteindelijk zal die doorgroeien naar een miljoen ton per jaar. Dat is de hoeveelheid waarmee je de markt kunt opgaan. Wij hebben een proeffabriek die 60.000 ton per jaar produceert. Ook wij hebben het voornemen om door te groeien naar een miljoen ton. Dat voornemen blijft bestaan."

De stad Jamshedpur in het oosten van India is de thuisbasis van Tata. De staalfabriek van Tata staat zo'n beetje in het centrum van de stad en ook Tata Motors, het automerk van Tata, heeft zijn fabriek in Jamshedpur gevestigd. Bovendien is de naam van de stad, waar 1,3 miljoen mensen wonen, ontleend aan de oprichter van het bedrijf, Jamsetji Tata.

De fabriek van Tata in Jamshedpur AFP

STER reclame