KNSB-directeur De Wit: 'Terecht dat schaatsers zich zorgen maken'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De Wit: 'Terecht dat schaatsers zich zorgen maken'

Een Japanse zege op de ploegenachtervolging is al lang geen verrassing meer. Bondscoach Johan de Wit heeft Ayano Sato en de zusjes Miho en Nana Takagi in de afgelopen jaren tot een haast onverslaanbaar trio gevormd.

De Nederlandse vrouwen bieden doorgaans uitstekend weerstand, maar vrijdag kwam de Oranje-formatie bij de wereldbeker in Tomakomai niet verder dan de vierde plaats. Vooral de forse achterstand op de Japanse vrouwen viel op. De olympisch kampioenen waren liefst vijfenhalve seconde sneller.

'Heel erg rommelig'

Antoinette de Jong, die op de Spelen zilver veroverde met de Nederlandse ploeg, wijt het teleurstellende optreden aan het feit dat schaatsbond KNSB nog altijd geen bondscoach heeft aangesteld.

"Het was een beetje... of ja, een beetje? Het was heel erg rommelig", zegt een teleurgestelde De Jong. "We hebben vandaag voor het eerst met z'n drieën gereden", zegt ze over de samenwerking met Joy Beune en Lotte van Beek.

"We worden als losse mensen bij elkaar gezet. Dat was elk jaar al zo, maar nu zie je dat heel erg terug aan het resultaat en dat vind ik heel erg jammer."

"Alles moet gewoon goed geregeld zijn", vervolgt De Jong. "Je moet een coach hebben die je op je plek zet en alle mensen bij elkaar heeft. De afgelopen jaren hadden we dat wel en zeker na deze achtervolging mis ik dat."

Wie volgt Kuiper op?

Vier seizoenen lang was Geert Kuiper bondscoach. In die functie bepaalde hij de samenstelling van de Nederlandse achtervolgingsploegen en wie er uitkwamen op de massastart en de teamsprint. Sinds het vertrek van Kuiper is de KNSB op zoek naar een opvolger.

Voor het begin van het seizoen, eind oktober, had de bond een nieuwe bondscoach willen presenteren, maar daar slaagde zij niet in. De bond wil het nu voor 1 januari voor elkaar hebben. Tot er witte rook is, maken de trainers van de commerciële teams samen de opstelling van de ploegenachtervolging.

Zorgvuldig proces

Volgens Remy de Wit, technisch directeur van de schaatsbond, wordt er hard gewerkt aan de opvolging van Kuiper. "We zijn nog druk in het proces. Het feit dat schaatsers erover praten, snap ik. Het is terecht dat ze zich er zorgen om maken en ik ben ook wel blij met die betrokkenheid. Maar wij willen een zorgvuldig proces en nemen daar de tijd voor."

STER Reclame