NOS Schaatsen

Japanse vrouwen degraderen concurrentie op 500 meter en achtervolging

Japanse vrouwen opnieuw oppermachtig, Oranje-trio slechts vierde

Op de Japanse schaatsvrouwen staat ook bij de tweede wereldbeker van het seizoen geen maat. Zowel de 500 meter als de ploegenachtervolging werd met indrukwekkend machtsvertoon gewonnen door respectievelijk Nao Kodaira als de achtervolgingsploeg.

Voor Kodaira was het alweer de achttiende zege op rij in de wereldbeker over de 500 meter. De laatste nederlaag van de olympisch kampioene in de wereldbekercyclus dateert van maart 2016.

Op het buitenijs van Tomakomai opende ze sneller dan al haar concurrentes waarna ze op de streep een voorsprong van bijna een halve seconde had op nummer twee Vanessa Herzog (38,04 om 38,53). De Oostenrijkse werd ook vorig weekeinde in Obihiro twee maal tweede achter Kodaira.

Kodaira wederom ongenaakbaar op 500 meter

De Nederlandse achtervolgingsploeg kwam niet verder dan de vierde plaats, op 5,56 van Japan. Oranje reed zonder Ireen Wüst, normaal gesproken de motor van de Nederlandse ploeg. Met Antoinette de Jong in haar plaats, en verder Lotte van Beek en Joy Beune, kon de tweede plek van vorige week niet worden herhaald.

De start van het Nederlandse trio was weliswaar goed, maar in de laatste rondes liepen de rondetijden flink op en wist Oranje niet onder de tijden van Canada en de Russinnen te duiken.

Namens Japan waren Ayano Sato en de zusjes Miho en Nana Takagi met een tijd van 3.02,37 ruim drie seconden sneller dan de Canadese vrouwen.

'Goed voor de schaatssport'

"Het lijkt heel makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet", reageert Johan de Wit, bondscoach van Japan, die geniet van de aandacht van de Japanse supporters.

"Het is vrijdag, maar er zitten heel veel mensen. Dat is te gek, de vrouwen vinden het leuk om hier te rijden. Dat is ook goed voor het Japanse schaatsen, want het zijn voorbeelden voor de kinderen. Als het van generatie op generatie wordt overgegeven, zal schaatsen uiteindelijk populairder worden."

Japanse hoofdcoach De Wit: 'Het lijkt makkelijk, maar dat is het niet'

De Jong sprak na afloop haar onvrede uit over het feit dat de schaatsbond nog altijd geen bondscoach heeft aangesteld, die de achtervolgingsploeg samenstelt. "We worden als losse mensen bij elkaar gezet. Dat was elk jaar al zo, maar nu zie je dat heel erg terug aan het resultaat en dat vind ik heel erg jammer."

"Alles moet gewoon goed geregeld zijn", vervolgt De Jong, "je moet een coach hebben die je op je plek zet. Na deze achtervolging mis ik dat wel."

De Jong baalt: 'Aan het resultaat zie je dat er geen bondscoach is'

Bekijk hieronder de uitslag van de 500 meter:

Bekijk hieronder de uitslag van de ploegenachtervolging:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl