Fietsen in de fietsenstalling van Amsterdam CS
NOS Nieuws

Nieuwe fietsenstallingen bij stations en betere fietspaden

Treinstations in Nederland krijgen er zo'n 25.000 fietsparkeerplekken bij. Dat meldt staatssecretaris Van Veldhoven aan de Tweede Kamer. Bovendien worden vijftien fietsroutes aangepast of opnieuw aangelegd, zodat fietsers snel kunnen doorrijden. 53 bestaande stallingen gaan op de schop.

Amsterdam Centraal krijgt er de meeste parkeerplekken voor de fiets bij, zo'n 4000. Die komen in een kelder onder het IJ. Bij Bijlmer Arena komen 1850 nieuwe fietsplekken, Heerlen en Rotterdam Alexander krijgen er elk 1000 bij.

Van Veldhoven maakte in juni al bekend dat ze 100 miljoen euro wilde uittrekken voor fietsprojecten. Regionale en lokale overheden leggen daar nog eens 245 miljoen bij.

De staatssecretaris benadrukt dat Nederland een fietsland is en dat Nederlanders per jaar samen zo'n 15,5 miljard fietskilometers afleggen. Als het aan Van Veldhoven ligt gaan deze kabinetsperiode 200.000 mensen extra op de fiets naar hun werk.

Van Veldhoven wil naast de verbeterde fietspaden en meer parkeerplekken, ook het gebruik van de leasefiets vanaf 2020 fiscaal stimuleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl