ANP

De regels voor het gebruik van een fiets van de zaak worden vanaf 2020 simpeler. Het kabinet vindt dat er voor de fiets soortgelijke regels moeten komen als voor de lease-auto, die veel populairder is.

Staatssecretaris Snel van Financiën zegt dat mensen de fiets van de zaak vaak ook privé gebruiken. Ze moeten dan precies bijhouden hoeveel kilometer ze voor hun werk afleggen, en hoeveel in hun vrije tijd.

Over de privé-kilometers moeten ze belasting betalen, maar ze mogen de kosten voor onderhoud en verzekering weer aftrekken. "Door deze ingewikkelde regels wordt zeer beperkt gebruikgemaakt van een fiets van de zaak", stelt Snel.

De regels voor het leasen van een auto zijn veel eenvoudiger: de Belastingdienst telt een vast bedrag bij het salaris op, waarover belasting wordt geheven. Door het gemak maken volgens Snel ruim 700.000 mensen privé gebruik van een auto van de zaak.

Het kabinet wil dat er voor de fiets van de zaak over twee jaar ook een vaste bijtelling gaat gelden. De fiets kan dan ook naast de lease-auto worden gebruikt. Het kabinet hoopt dat mensen de auto dan eerder af en toe laten staan.

STER reclame