De Van Brienenoordbrug in Rotterdam is nu vaak overbelast
NOS Nieuws

Half miljard euro voor oeververbinding Rotterdam en nieuw aquaduct A4

Rotterdam krijgt er in de toekomst een oeververbinding met een snelweg en openbaar vervoer bij om de toenemende drukte op de A16 aan te pakken. Dat hebben verkeersminister Van Nieuwenhuizen en de gemeenten Rotterdam, Den Haag, de omliggende gemeenten en de provincie Zuid-Holland met elkaar afgesproken. "De kogel is door de kerk", zegt de minister.

Het duurt nog jaren voor de verbinding er zal zijn. De komende anderhalf tot twee jaar wordt gewerkt aan een plan waarin staat hoe de verbinding er uit moet gaan zien en waar die komt te liggen. De twee potentiële locaties zijn Feijenoord-Kralingen en Ridderkerk-Krimpen aan den IJssel. Ook moet er nog gekozen worden voor een brug of een tunnel.

De twee locaties in Rotterdam waar de oeververbinding zou kunnen komen

Het Rijk zal 200 miljoen euro in de verbinding steken, de regio 280 miljoen euro. Omliggende gemeenten hebben ook belang bij de nieuwe verbinding. De verwachting is dat er in de regio de komende decennia een half miljoen mensen bij komen, met het verkeer dat daarbij hoort.

Minister Van Nieuwenhuizen zegt dat daarom ook wordt gekeken naar het openbaar vervoer:

'De kogel is door de kerk', minister Van Nieuwenhuizen over oeververbinding Rotterdam

Verder krijgt de A4 er extra rijstroken bij voor de aansluiting met de N14 bij Leidschendam. Daar zijn nu vaak fileproblemen omdat de aansluiting een flessenhals is.

Er wordt ook een nieuw, breder Ringvaartaquaduct aangelegd bij Roelofarendsveen. De A4 krijgt daar in beide richtingen vier rijstroken.

De A4 en het knooppunt waar een nieuw Ringvaartaquaduct komt

De werkzaamheden zullen met zo weinig mogelijk overlast gepaard gaan, maar helemaal zonder kan niet, zegt de minister. "Wel vragen we aannemers tegenwoordig om in hun aanbesteding mee te nemen hoe zij de overlast zo veel mogelijk gaan beperken."

Ook dit project duurt nog jaren. Het stond oorspronkelijk gepland voor 2028, de minister gaat proberen het project jaren naar voren te schuiven. Ook verhoogt zij het budget met 80 miljoen euro tot 130 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl