Jemyma Betrian in actie op de Eindhoven Box Cup in oktober
NOS Sport

Betrian beleeft de WK boksen als een droom

Dat Nouchka Fontijn op de WK boksen in de halve finales (-75 kg) staat, dat is geen verrassing. Het optreden van Jemyma Betrian (-57 kg) in India wekt wel grote verbazing. De 27-jarige Nijmeegse heeft een verleden als kickbokser en traint pas een jaar mee met de klassieke boksers op Papendal. "Ik ben hier gekomen om het uiterste eruit te halen. En dat is nu goud", zegt ze fier.

Zowel Betrian als Fontijn is al zeker van WK-brons. Betrian klopte in de kwartfinales de Italiaanse wereldkampioen van 2016 Alessia Mesiano. Een duik in het verleden van Betrian leert dat de prestaties niet helemaal uit de lucht komen vallen.

Vanderlyde

Al in 2010 neemt Arnold Vanderlyde contact op met de Nijmeegse sportschoolhouder Fred Royers. Vanderlyde heeft op internet beelden gezien van ene Jemyma Betrian en is onder de indruk. Betrian is op dat moment al bekend als kickbokser. Vanderlyde duwt haar richting de bokssport en dat leidt tot een poging om naar de Spelen van 2012 te gaan.

Betrian is geboren op Curaçao en wil via de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden voor haar geboorteland naar Londen. Dat lukt, maar na een toegekend Amerikaans protest over haar (prof)verleden als kickbokser gaat de deur naar de Spelen dicht.

Teleurgesteld keert Betrian terug naar Nijmegen. Ze gaat weer kickboksen en wordt zelfs wereldkampioen. Maar als ze een zware knieblessure oploopt tijdens een worsteltraining lijkt haar sportcarrière voorbij. "Om weer in shape te komen ben ik na twee jaar blessureleed weer gaan boksen. Boksen was altijd mijn sterkste punt tijdens het kickboksen, daarmee won ik mijn partijen."

Jemyma Betrian in actie op de Eindhoven Box Cup in oktober

De vorm keert snel terug en afgelopen zomer werd ze zelfs nationaal kampioen. "Toen kwamen ze bij mij en vroegen: weet je wat dit betekent? Dat je ons land mag vertegenwoordigen! Ik wist niet wat ik hoorde."

En het droomverhaal gaat ook in India onverdroten verder. Vier partijen, vier zeges. Nu wacht vrijdag de Duitse Ornella Wahner. "Ik weet niets van haar. We hebben nu twee dagen rust gehad en gaan dan met de voorbereiding op die partij beginnen. Videobeelden bekijken en dan knokken maar."

Fontijn op WK boksen: 'Ik ga hier voor goud'

Ook Nouchka Fontijn is met haar plaats in de halve finales al zeker van brons. "Ik ga hier voor goud", zegt ze in aanloop naar het duel met Lauren Price uit Wales om een plaats in de eindstrijd. "Ik neem iedereen hier serieus. Elke bokser is hier om te winnen."

Chinese concurrente

De winnares van olympisch zilver in Rio de Janeiro veroverde al twee Europese titels, maar de wereldtitel ontbreekt nog op haar erelijst. De grootste concurrente in New Delhi zit volgens Fontijn in de andere halve finale, de Chinese Li Qian. De Aziatische neemt het op tegen de Amerikaanse Naomi Graham.

"Ik heb een paar keer van de Chinese gewonnen en verloren. Voorlopig bekijk ik het hier stap voor stap. Eerst de halve finales doorkomen. Dat is de eerste opdracht. Daarna zien we verder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl