Nouchka Fontijn wint Qiun Li in de halve finales op de Spelen. Nu zijn ze allebei favoriet voor de wereldtitel
NOS Sport

Fontijn jaagt in New Delhi op eerste wereldtitel

Boksster Nouchka Fontijn behoort al jaren tot de wereldtop in de klasse tot 75 kilogram, maar een mondiale hoofdprijs won ze nog nooit. Daar moet in New Delhi verandering in komen. Op de WK, die vandaag beginnen, is ze topfavoriete nu haar Amerikaanse rivale niet meer meedoet.

In 2016 haalde Fontijn zowel de finale op de WK als op de Olympische Spelen. Maar beide keren was Claressa Shields te sterk. De Amerikaanse koos daarna voor een profcarrière. En omdat professionals niet welkom zijn binnen de internationale boksbond AIBA is Shields er niet bij in India.

Concurrent

De Chinese Qian Li, achter de 30-jarige Fontijn als tweede geplaatst in New Delhi, is op voorhand de belangrijkste concurrente. Li won bij de WK in 2014 in de halve finales van de Nederlandse fysiotherapeute. Twee jaar later nam Fontijn revanche op Li in de halve eindstrijd op de Spelen in Rio de Janeiro.

Fontijn werd verrast door de smog in New Delhi

In India hoeft Fontijn in de eerste ronde niet in actie te komen. Maandag is ze pas aan de beurt. Ze treft dan de winnares van de partij tussen de Argentijnse Marzo en de Mongoolse Munkhbat.

WK-debuut Betrian

Jemyma Betrian is de tweede Nederlandse WK-deelneemster in New Delhi. De op Curaçao geboren boksster komt vandaag al in actie in de eerste ronde van de klasse tot 57 kilogram. Haar tegenstandster is Bolortuul Tumurkhuyag, afkomstig uit Mongolië.

De 27-jarige Betrian is vooral bekend van het kickboksen. Ze is zelfs wereldkampioene geweest in een mixed martial-klasse. Ze stapte na een knieblessure over naar de klassieke bokssport en plaatste zich namens Curaçao voor de Spelen in Londen.

Tot een olympisch optreden kwam het echter niet, omdat tegenstanders met succes protest aantekenden tegen haar deelname omdat ze in het verleden als professional kickbokser actief is geweest.

Betrian stapte over naar de Nederlandse bond (NBB) en draait sinds vorig jaar mee in het topsportprogramma op Papendal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl