1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Opperrechter haalt uit naar Trump

President Trump is hard in aanvaring gekomen met de voorzitter van het Hooggerechtshof. Trump noemde een rechter uit San Francisco een 'Obama-rechter'. Volgens opperrechter John Roberts is dat volkomen onterecht.

Rechter Jon Tigar bepaalde dinsdag dat de regering voorlopig geen immigranten mag weren die vanuit het zuiden illegaal de Verenigde Staten binnenkomen. Trump reageerde daar boos op. Volgens hem is het besluit genomen door een 'Obama-rechter', die bij een rechtbank werkt die de president een schande noemt.

Opperrechter Roberts haalde daarna flink uit naar Trump. Volgens hem zijn er geen Obama-rechters, net zo min als Trump-rechters of Bush-rechters. "We hebben een bijzondere groep toegewijde rechters die zijn uiterste best doet om iedereen gelijkwaardig te berechten", schrijft hij in een verklaring. De rechterlijke macht is volgens Roberts onafhankelijk.

Trump reageerde daar weer op en zei dat er wel degelijk Obama-rechters zijn. Volgens hem wordt de VS onveiliger door uitspraken als die van rechter Tigar. "We hebben veiligheid en bescherming nodig," twitterde Trump.

De ruzie is opmerkelijk, omdat Roberts zelf een conservatieve rechter is die door Trumps partijgenoot George W. Bush is benoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl