Het MC Zuiderzee in Lelystad
NOS Nieuws

Personeel MC IJsselmeerziekenhuizen tegen plannen voor basisziekenhuis

  • Rinke van den Brink en Roselien Herderschee

    redacteuren Binnenland

  • Rinke van den Brink en Roselien Herderschee

    redacteuren Binnenland

Het personeel van MC IJsselmeerziekenhuizen wil dat er in het verzorgingsgebied van het ziekenhuis een volledig opgetuigd ziekenhuis blijft bestaan.

In een reactie op de brief die minister Bruins voor Medische Zorg dinsdagavond naar de Kamer stuurde, stellen de medewerkers dat de regio niet zonder compleet ziekenhuis kan.

"Voor alle inwoners in ons verzorgingsgebied is het medisch noodzakelijk dat 24/7 Spoed Eisende Hulp (SEH), een beddenhuis, volwaardige OK-faciliteiten en acute klinische verloskundige zorg worden gegarandeerd in Lelystad."

De door de medische staf ondertekende brief benadrukt ook dat de personele bezetting bij de acute zorg de afgelopen jaren "aantoonbaar goed" is geweest. Ziekenhuizen, maar bijvoorbeeld ook scholen en de bouwsector, kampen in het hele land met grote en oplopende personeelstekorten.

De Flevolandse Patiëntenfederatie heeft gemengde gevoelens bij de plannen zoals die in de Kamerbrief van Bruins beschreven worden. "Wij zijn blij met de plannen voor de poliklinische zorg en eenvoudige operaties", zegt voorzitter Martine Visser.

"Het had er natuurlijk ook mee kunnen eindigen dat het ziekenhuis helemaal dichtging. Maar we zijn wel teleurgesteld dat er geen SEH en acute verloskunde blijven bestaan. Al staat de deur gelukkig wel op een kier voor uitbouw in de toekomst."

Personeelstekorten

Visser zegt dat wel duidelijk was dat het heel moeilijk zou worden om de afdeling acute verloskunde open te houden, maar dat ze nog wel hoop koesterde dat de SEH gered kon worden.

"Het personeelsargument is daar ook een beetje een self-fullfilling prophecy: als je maar lang genoeg wacht, gaan de mensen vanzelf weg." Minister Bruins schreef gisteren aan de Kamer dat een van de redenen voor de sluiting van de SEH is dat er onvoldoende gespecialiseerde verpleegkundigen en medisch specialisten beschikbaar zijn door krapte op de arbeidsmarkt.

In het Kamerdebat van woensdagmiddag herhaalde de minister dat nog eens en voegde eraan toe dat mensen het ook niet aantrekkelijk genoeg vinden om in Lelystad te werken.

De voorzitter van de Flevolandse Patiëntenfederatie hoopt dat er ruimte is voor een gesprek over de verdere invulling van de plannen. "We gaan graag in gesprek over de optie van eerstelijnsbedden in Lelystad. Daar is veel behoefte aan en de ruimte in het gebouw is er toch."

Die bedden zouden bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om patiënten die in een ander ziekenhuis een operatie ondergaan als overbrugging nog een paar dagen dicht bij huis op te laten knappen.

Panieksituaties

Behalve de kritiek van het personeel van MC IJsselmeerziekenhuizen op de plannen met de SEH, is er onder artsen meer kritiek te horen op het gedeeltelijk open houden van de SEH in Lelystad.

De kans is niet denkbeeldig dat zich in panieksituaties toch patiënten aandienen bij de SEH terwijl die dicht is. Omdat mensen als hun partner scherpe pijn op de borst heeft, vergeten dat je er na 22.00 uur niet meer terecht kan.

Of omdat ze denken: 'Er is vast wel een arts aanwezig in het ziekenhuis die ons kan helpen.' In ziekenhuizen waar een spoedpost bestaat die maar een deel van de dag open is, doet zo'n situatie zich geregeld voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl