Europese Commissie in Brussel
NOS Nieuws

Europese Commissie wijst Italiaanse begroting definitief af

De Europese Commissie heeft de begroting van Italië definitief afgewezen. De commissie kan nu een strafprocedure in gang zetten, waarmee hoge boetes kunnen opgelegd, die kunnen oplopen tot 3,5 miljard euro. Wel heeft Italië vanmorgen aangegeven toch te willen praten.

In oktober werd de begroting ook al afgekeurd en kreeg de Italiaanse regering drie weken de tijd om een nieuwe versie van de begroting in te leveren bij de Europese Commissie. Toen leek de regering al weinig concessies aan de eerdere versie te willen doen.

Met de begroting wil Italië ruimte maken voor verschillende maatregelen die de economie moeten stimuleren. De hervorming van de pensioenleeftijd wordt bijvoorbeeld teruggedraaid zodat Italianen straks op hun 62e kunnen stoppen met werken. Ook komt er een basisinkomen voor de armste werkzoekenden.

Alle maatregelen kosten zo'n 37 miljard euro, waarmee het begrotingstekort oploopt naar 2,4 procent. Dat is hoger dan is afgesproken. Bovendien doet het land volgens de Commissie te weinig om de enorme staatsschuld terug te dringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl