De benen van een ondervoed kind van 13 maanden Save the Children

In Jemen zijn sinds het uitbreken van de oorlog 85.000 kinderen onder de vijf jaar gestorven van de honger. Dat blijkt uit cijfers van Save the Children op basis van VN-gegevens. Sterfgevallen die voorkomen hadden kunnen worden, volgens directeur Tamer Kirolos van Save the Children in Jemen: "Kinderen lopen hier meer gevaar om dood te gaan van de honger dan door bommen en kogels."

Het aantal is gebaseerd op sterftecijfers tussen april 2015, toen de oorlog begon, en oktober 2018. De kinderen overleden aan ernstige acute ondervoeding. Een vreselijke dood, vertelt Kirolos. "Deze kinderen lijden enorm. Hun vitale organen functioneren steeds langzamer en stoppen er uiteindelijk mee. Hun immuunsysteem is zo verzwakt dat ze erg vatbaar zijn voor infecties. Sommige zwaar ondervoede kinderen zijn zelfs te zwak om te huilen. Ouders zijn niet in staat om iets te doen en moeten toezien hoe hun kinderen wegkwijnen."

Blokkade

De Verenigde Naties sloegen dit jaar herhaaldelijk alarm over de schrijnende situatie en de dreigende hongersnood in Jemen. Volgens VN-gezant Mark Lowcock zijn op korte termijn 14 miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp om te overleven.

Ook het Nederlandse Rode Kruis vroeg maandag aandacht voor de situatie in Jemen (let op: beelden kunnen als schokkend worden ervaren):

'Voor heel Jemen dreigt een hongersnood'

Talloze Jemenieten zijn nu al zwaar ondervoed en hebben nauwelijks iets te eten, sinds de Verenigde Arabische Emiraten vorig jaar een blokkade oplegden aan Jemen. Daardoor komt er geen voedsel meer binnen via de haven van Hodeida. Bovendien wordt er de laatste weken weer hevig gevochten tussen militairen en rebellen om de macht in de strategisch gelegen havenstad.

Van alle noodhulp en brandstof die Jemen bereikt, kwam normaal het overgrote deel aan in Hodeida. Nu zien hulporganisaties zich gedwongen naar een andere havenstad uit te wijken, in het zuiden. Daardoor duurt het drie weken langer om hulpgoederen op de juiste plek te krijgen.

"Ondanks die uitdagingen, lukt het ons dagelijks om levens te redden. Sinds het begin van de oorlog hebben we voedsel verstrekt aan 140.000 kinderen en meer dan 78.000 kinderen behandeld tegen ondervoeding. Maar het is niet genoeg," zegt Kirolos. Hij ziet dagelijks kinderen balanceren op het randje van de dood. "Er is onmiddellijk speciale voeding nodig voor deze kinderen. En bovendien moeten de gevechten stoppen zodat er niet nog meer kinderen doodgaan."

Afgelopen zomer kwam de NOS in contact met een 40-jarige vrouw in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Anoniem deelde ze haar verhaal:

Zo is het om te leven in Jemen

STER reclame