Een exploderende bewakingspost. Beeld verspreid door het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie AFP

Noord-Korea blaast eigen bewakingsposten op bij grens

time icon

Noord-Korea heeft tien bewakingsposten aan de grens met Zuid-Korea opgeblazen om de spanning tussen de landen te verminderen, meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. De landen spraken in september af om alle posten te ontmantelen. Zuid-Korea begon vorige week al met het opblazen en afbreken van tien eigen bewakingsposten in de gedemilitariseerde zone.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft beelden vrijgegeven van exploderende posten, vermoedelijk aan Noord-Koreaanse zijde. Eind december controleren de landen of de posten volgens de afspraken zijn ontmanteld. Wanneer de rest van de bewakingsposten volgt, is nog niet bekend.

En zo ziet het opblazen van die bewakingsposten eruit:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Noord-Korea heeft tien eigen bewakingsposten opgeblazen

De grens tussen Noord- en Zuid-Korea is een van de zwaarst bewaakte grensgebieden ter wereld. Er liggen zo'n 2 miljoen landmijnen en er staan aan beide kanten tientallen bewakingsposten met zwaarbewapende militairen.

Top Singapore

De Korea's zijn officieel sinds 1950 in oorlog met elkaar, al is er al sinds 1953 een wapenstilstand. Na de top tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim in Singapore is de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea wat verbeterd.

Beide landen gaan niet alleen de grensposten ontmantelen, maar ze hebben ook afgesproken om het gedeelde grensdorp Panmunjom te ontwapenen, militaire oefeningen op te schorten en te beginnen met het opruimen van landmijnen. Ook gaan ze samen zoeken naar de lichamen van militairen die in de Koreaanse Oorlog zijn gesneuveld.

STER Reclame