Trump en de Saudische kroonprins Bin Salman eerder dit jaar
NOS NieuwsAangepast

Trump blijft achter 'geweldige bondgenoot' Saudi-Arabië staan

President Trump is niet van plan zijn "geweldige bondgenoot" Saudi-Arabië te straffen met economische sancties naar aanleiding van de moord op journalist Khashoggi op het Saudische consulaat in Turkije.

De Amerikaanse president zegt in een verklaring, onder de kop "De wereld is zeer gevaarlijk!", dat hij de moord verschrikkelijk vindt, maar dat het dom zou zijn de lucratieve wapencontracten en de "nauwe banden" met het olierijke land te beëindigen. Dat zou Rusland en China enorm in de kaart spelen, denkt Trump. "Het zou een prachtcadeau voor hen zijn, rechtstreeks uit de VS!"

Op een staatsbezoek in 2017 heeft Trump voor miljarden aan wapentuig verkocht aan Saudi-Arabië. Hij voelt er daarom niets voor om vanwege "politieke of andere redenen" gehoor te geven aan de roep om sancties. De houding van Trump richting Saudi-Arabië is overigens vergelijkbaar met die van de Europese Unie, waar ook geen wapenembargo van de grond komt.

Moordopdracht

Jamal Khashoggi was een fel criticus van het Saudische bewind. Hij werd begin vorige maand vermoord tijdens een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul. Uit uitgelekte informatie van de CIA zou blijken dat de Saudische kroonprins, die in Saudi-Arabië veel macht heeft, opdracht heeft gegeven voor de moord.

Trump zegt in zijn verklaring dat kroonprins Mohammed bin Salman "misschien wel en misschien niet" betrokken is bij de moord. Naar aanleiding van de CIA-informatie kondigde Trump aan dat hij vandaag een "uitgebreid rapport" zou presenteren over de toedracht van de moord, maar vooralsnog is hij alleen met deze verklaring op de proppen gekomen. In een vraaggesprek met de Amerikaanse pers beweerde hij dat ook de CIA "geen sluitend" bewijs heeft dat de kroonprins achter de moord zit.

Tekst loopt door onder tweet

Eerder zijn wel sancties ingesteld tegen zeventien andere Saudische hoogwaardigheidsbekleders. In het Amerikaanse Congres gaan Democratische en Republikeinse stemmen op om ook de kroonprins te straffen, maar dat zal Trump verhinderen met een veto, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Trump en zijn schoonzoon Jared Kushner hebben veel energie gestoken in die relatie", die volgens Van der Horst vooral draait om olie en wapens. "Dat wil hij niet op het spel zetten."

Op de bedragen die Trump aanhaalt in zijn verklaring, is wel wat af te dingen. Hij zegt bijvoorbeeld dat zijn wapendeal van afgelopen jaar direct 110 miljard dollar heeft opgeleverd en de komende jaren goed is voor nog eens 450 miljard dollar.

Maar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde begin oktober dat pas 14,5 miljard dollar van die deal is verzilverd. Factchecksite Politifacts schrijft op basis van historische defensiecijfers dat slechts een fractie van deze deals is waargemaakt. Bovendien is de jaarlijkse export van de VS naar Saudi-Arabië de afgelopen 19 jaar nooit hoger geweest dan 30 miljard dollar, stelt Politifacts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl