1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Kamer wil actie tegen eenzaamheid jongeren, net als bij ouderen

De Tweede Kamer wil dat het kabinet een actieprogramma tegen eenzaamheid begint voor jongeren, vergelijkbaar met dat voor ouderen. De Kamer heeft daar een motie over aangenomen van D66 en PvdA.

Tot tien procent van de jongeren heeft te maken met langdurige eenzaamheid. Zij kunnen last krijgen van slaapproblemen, depressies en verslavingen.

Soms komen zij daardoor in de jeugdzorg terecht, waar lange wachtlijsten zijn. Daarom wil de Tweede Kamer aandacht voor preventie. Met groepsactiviteiten en cursussen zelfredzaamheid kunnen veel jongeren worden geholpen, verwacht de Kamer.

Ouderen

Voor 75-plussers loopt nu het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Uitgangspunt is dat maatschappelijke organisaties, gemeenten en buurtbewoners eenzame ouderen in de gaten houden en hen helpen contacten te maken. Het programma voor jongeren moet hierop gaan lijken.

In het regeerakkoord is afgesproken dat er deze kabinetsperiode 26 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de strijd tegen eenzaamheid van ouderen. Voor het jongerenproject wordt vooralsnog geen extra geld uitgetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl