NOS Voetbal

Hoe een simpel briefje de avond van Oranje redde

Hoe een simpel briefje de avond van Oranje redde

Lange tijd leek Oranje een teleurstellende avond te beleven in Gelsenkirchen. Maar op het moment dat assistent-bondscoach Dwight Lodeweges besloot in allerijl een alternatieve opstelling op een briefje te krabbelen, veranderde alles en kreeg Duitsland-Nederland een ontknoping waar menig scriptschrijver een puntje aan kan zuigen.

Duitsland leidde na twintig minuten met 2-0 en hield die voorsprong, zonder echt te wankelen, ruim een uur vast. Quincy Promes maakte er in de 85ste minuut met een fraai schot 2-1 van, maar hét moment van de avond moest toen nog komen.

Noodscenario

Terwijl bondscoach Ronald Koeman aan de zijlijn stond, achtte Lodeweges het moment gekomen voor een noodgreep. In alle haast krabbelde hij een alternatieve opstelling - met Virgil van Dijk naast Luuk de Jong in de spits en Frenkie de Jong als laatste man - op een briefje en drukte dat in de handen van Koeman.

Koeman op zijn beurt gaf het briefje aan de dichtst bij hem staande speler, Kenny Tete, die het weer doorgaf aan Matthijs de Ligt, waarna de boodschap uiteindelijk terechtkwam bij Van Dijk. Die wierp een blik op het papiertje, wist wat hem te doen stond en trok - zij het aanvankelijk nog wat aarzelend - naar voren.

Van Dijk zorgt in extra tijd voor vreugde-explosie bij Oranje

In extase

In de 91ste minuut kreeg uitgerekend Van Dijk de bal voor zijn voeten. De captain aarzelde niet, nam de bal vol op de wreef en zag zijn volley buiten bereik van doelman Manuel Neuer tussen de palen vliegen: 2-2, Nederland naar de eindronde van de Nations League en spelers en coaches in extase.

"Ik wist niks van dat briefje", zei Koeman na afloop in alle eerlijkheid. "Daar heb je een staf voor hè."

NOS
Het briefje op het veld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl