Invallen in Limburg in verband met grootschalige mestfraude
Het Openbaar Ministerie, de politie en toezichthouder NVWA hebben vanochtend invallen gedaan op tien locaties in Limburg. Het gaat om een strafrechtelijk onderzoek naar agrarisch adviesbureau Bergs Advies in Heythuysen, dat verdacht wordt van valsheid in geschrifte.
Het bureau zou tientallen boeren hebben geholpen bij mestfraude. Het OM heeft beslag gelegd op onroerend goed ter waarde van miljoenen euro's om eventuele toekomstige vorderingen zeker te stellen.
Het bedrijf, drie leidinggevenden en een externe adviseur zijn verdachte in de zaak. Hun woningen zijn doorzocht. Ook is onderzoek gedaan bij vijf veehouders die gebruikmaken van de diensten van het bureau. Het OM vermoedt dat het bureau de administratie van de boeren met "creatieve oplossingen" kloppend heeft gemaakt, onder meer met valse stukken.
Bergs Advies doet de mestboekhouding voor honderden veehouders en helpt hen met het plannen van de verplichte verwerking van de mest. Ook zoekt het uit welke vergunningen veehouders nodig hebben om de mest op hun eigen bedrijf te kunnen verwerken en berekent het hoeveel fosfaten ze moeten afvoeren. De klanten bezitten samen een kwart van alle Nederlandse varkens en kippen, meldt NRC.
Manier van werken
Het OM vermoedt dat boeren op papier minder vee bezitten dan in werkelijkheid, dat er is gesjoemeld met de mestadministratie zodat het lijkt alsof er meer mest is afgevoerd dan in werkelijkheid en dat ze volgens de administratie meer grond hadden, zodat ze op papier meer mest mochten uitrijden.
Daarnaast zou er zijn gefraudeerd met aanvragen voor vergunningen en zou er zijn geknoeid met de medicijnenregistratie waardoor het leek of een boer meer dieren had dan in werkelijkheid. Daardoor kreeg hij meer fosfaatrechten en kon dus meer geld verdienen.
LTO
Claude van Dongen van LTO Nederland vind het "op zich goed" dat er een inval is geweest. "Als LTO staan we achter de acties om fraude te bestrijden." Toch zijn de mestregels voor sommige boeren wel beperkend. Zij hebben eigenlijk meer mest nodig. "Je ziet dat gewassen er moeite hebben om te groeien", zegt Van Dongen.
"Dus uiteindelijk ontstaat er wel druk op het systeem", zegt Van Dongen. "Maar dat betekent niet dat je de weg moet kiezen van fraude. dan moet je de weg kiezen om dat samen met de overheid, met regelgeving slimmer en beter te maken."
Veroordeling
Het bedrijf met 38 werknemers werd al maanden in de gaten gehouden, melden bronnen aan de krant. Het is al eerder voor mestfraude veroordeeld, voor het opzetten van een papieren constructie voor een varkensboer om te frauderen met mestexport naar Duitsland.
Bergs Advies was niet bereikbaar voor commentaar.
Schouten
Vorige week uitte het OM kritiek op de aanpak van de grootschalige fraude door minister Schouten van Landbouw. De taskforce die vorig jaar werd beloofd nadat de fraude was ontdekt, kwam niet van de grond. Ook is de capaciteit van het OM en de NVWA niet toereikend om te controleren op mestfraude.