Natalja Voronina, Esmee Visser en Martina Sábliková op het podium AFP

Esmee Visser heeft in Obihiro haar eerste gouden wereldbekermedaille veroverd op de 3.000 meter. Ze snelde in een baanrecord (4.04,61) naar de winst en pakte daarmee ook de eerste gouden Nederlandse plak van dit weekend.

De olympisch kampioene op de vijf kilometer maakte haar debuut in de A-groep van de wereldbeker. En dat ging niet geheel vlekkeloos. In haar rit tegen Melissa Wijfje kostte een slechte wissel wat tijd en haar ritme, maar dat laatste had ze snel weer te pakken.

Visser wint eerste WB-goud bij debuut in A-groep Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Met 4.04,61 reed ze een nieuw baanrecord. In het vervolg leken veel rijdsters die tijd te bedreigen, maar niemand kon de snelle en vlakke rondes van Visser in de slotfase evenaren. De Russin Natalja Voronina pakte zilver (4.05,02) en het brons was voor Martina Sábliková uit Tsjechië. Zij klokte 4.05,23.

"Dit is mijn eerste overwinning en sowieso mijn eerste race in de A-groep", vertelde Visser. "Wat een mooi begin, ik ben heel blij, ondanks dat mijn race niet heel goed was. Het was rommelig en het liefst wil ik vlak rijden en geen energie verspillen."

Visser: 'Ik zie mezelf niet als de beste'

Visser had, ondanks haar olympische gouden plak, niet verwacht dat ze zou winnen. "Internationaal wordt er zo hard gereden. Vandaag was ik wel de beste, maar ik zie mezelf niet als de beste. Voor mijzelf moet ik me echt nog bewijzen."

In Obihiro kwamen ook Ireen Wüst (zesde in 4.06,13), Antoinette de Jong (zevende in 4.06,57), Melissa Wijfje (tiende in 4.07,16) en Reina Anema (dertiende in 4.10,28) in actie op de drie kilometer.

Brons voor Nederland op teamsprint

Ook op de afsluitende teamsprint, een niet-olympisch onderdeel, was er Nederlands succes in Obihiro. Janine Smit, Femke Beuling en Jutta Leerdam veroverden de bronzen medaille in 1.28,81.

WB-brons voor Nederlandse teamsprintsters Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Rusland won de teamsprint. Jekaterina Sjichova, Olga Fatkoelina en Angelina Golikova waren nipt sneller dan de Japanse vrouwen (Maki Tsuji, Nao Kodaira en Konami Soga): 1.27,22 om 1.27,35.

Herzog klopt Japanse vrouwen op 1.000 meter

Vanessa Herzog hield in Obihiro de Japanse vrouwen af van de vijfde wereldbekerzege van het weekend. De Oostenrijkse schaatsster won op knappe wijze de 1.000 meter in een tijd van 1.14,57. Nao Kodaira en Miho Takagi moesten het onderspit delven.

Kodaira, die de snelste was op de beide 500 meters, legde de lat hoog met een nieuw baanrecord: 1.14,84. Vervolgens dook Takagi daar weer 0,01 onder.

Herzog verslaat Takagi en Kodaira in Japan Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De nummer twee van de 1.500 meter moest echter weer genoegen nemen met zilver, want de 23-jarige Herzog pakte de derde wereldbekerzege uit haar loopbaan. Beste Nederlandse op de 1.000 meter was Ireen Wüst. Zij werd vijfde in 1.15,34.

De andere Nederlandse schaatssters die op het ijs verschenen, kwamen niet in de buurt van het podium. Letitia de Jong werd negende (1.16,22), Jutta Leerdam tiende (1.16,29) en Antoinette de Jong eindigde als elfde in 1.16,38. Debutante Joy Beune klokte de achttiende tijd (1.18,10) in Obihiro.

Leerdam wordt tiende op 1.000 meter: 'Beetje jammer dit'

Bekijk hieronder de uitslag van de 3.000 meter voor vrouwen:

Uitslag van de 3.000 meter (v) bij de wereldbeker in Obihiro

Bekijk hieronder de uitslag van de 1.000 meter voor vrouwen:

Uitslag van de 1.000 meter (v) bij de wereldbeker in Obihiro

STER reclame