NOS SchaatsenAangepast

Bowe doorbreekt Japanse hegemonie met winst op 1.500 meter

Schaatsster Brittany Bowe heeft de Japanse dominantie bij de wereldbeker in Obihiro doorbroken. Vier van de vijf afstanden op de eerste twee dagen werden gewonnen door een Japanse, maar de Amerikaanse Bowe zegevierde verrassend op de 1.500 meter in 1.55,03.

Bowe presteerde lange tijd niet op de toppen van haar kunnen door de gevolgen van een hersenschudding. Tweeënhalf jaar na haar laatste wereldbekerzege liet ze zien nog altijd tot wereldtop te behoren door Miho Takagi op een zeldzame nederlaag te trakteren. De Japanse eindigde op negen honderdsten als tweede.

Takagi won vorig seizoen alle wereldbekers over 1.500 meter, maar werd op de Spelen geklopt door Ireen Wüst. De Brabantse eindigde als vierde, 0,72 achter Bowe. Lotte van Beek en Antoinette de Jong werden respectievelijk vijfde en zesde.

Kodaira weer de beste op 500 meter

Eerder op de dag toonde Nao Kodaira andermaal haar klasse op de 500 meter. Kodaira won voor de zeventiende keer op rij een wereldbeker op de kortste afstand.

Kodaira is sneller dan vrijdag en wint 500 meter opnieuw

De regerend olympisch kampioene opende een tiende langzamer dan vrijdag, toen de eerste 500 meter van het weekeinde verreden werd. Die magere eerste honderd meter compenseerde ze met een uitstekende ronde, die haar naar een tijd van 37,29 bracht. Daarmee was Kodaira twee tienden sneller dan vrijdag.

De Oostenrijkse Vanessa Herzorg eindigde opnieuw op gepaste afstand van Kodaira als tweede, ze gaf 35 honderdsten toe.

Kodaira heeft nog een uitdaging: 'Ik ga voor het wereldrecord'

Net als bij de eerste 500 meter van het weekeinde kwamen er slechts twee Nederlanders in actie in de A-groep en wederom kwamen ze bij lange na niet in de buurt van de medailles.

Jutta Leerdam eindigde op de dertiende plaats, met 38,68 was ze twee honderdsten langzamer dan vrijdag. Letitia de Jong slaagde er niet in onder de 39 seconden te blijven. Haar 39,22 was maar liefst 38 honderdsten langzamer dan de tijd die ze vrijdag noteerde. De Jong werd daarmee twintigste en laatste.

Takagi wint massastart

Ook op de massastart kon een Japanse juichen. Olympisch kampioene Nana Takagi, de zus van Miho, won voor Irene Schouten en de Italiaanse Francesca Lollobrigida.

Bekijk hieronder de uitslag van de 500 meter voor vrouwen:

Bekijk hieronder de uitslag van de 1.500 meter voor vrouwen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl