Kramer voorlopig niet op het ijs: 'Ik focus me op eind december'

time icon
NOS

Sven Kramer komt voorlopig niet meer in actie op het ijs. De 32-jarige schaatser heeft te veel last van zijn rug en laat de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Tomakomai van komend weekend aan zich voorbijgaan.

Kramer twijfelde zaterdag al of hij nog in actie zou komen in Obihiro, maar meldde zich zondag toch af voor de 5.000 meter. Hij vliegt zo snel mogelijk terug naar Nederland. "Zijn rug doet te veel pijn", vertelt assistent-coach Sicco Janmaat zondagmiddag.

"Hij twijfelde zaterdag al, maar wilde er toch een nachtje over slapen. Na het inrijden zondag hebben we besloten om niet te starten."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Janmaat: 'Kramer vindt dit niet leuk, maar het doet te veel pijn'

Bijna twee weken geleden begonnen de problemen toen Kramer zich aan een koffer vertilde en zich bij de kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker in Heerenveen moest terugtrekken voor de tien kilometer.

Volgens Janmaat is de kans ook klein dat Kramer binnen een week is hersteld, vandaar dat hij terugvliegt naar Nederland. "Kramer vindt dit niet leuk natuurlijk. Hij wil hard schaatsen, maar dat lukt nu niet. Het is beter om thuis te werken aan zijn herstel."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Kramer hoeft natuurlijk helemaal niets meer te bewijzen'

Kramer hoopt nog voor het einde van dit kalenderjaar verlost te zijn van al zijn klachten. "Met het rijden van races bevorder ik dat proces niet", aldus Kramer in een persbericht van zijn ploeg. "Ik focus me vanaf nu op de NK afstanden, eind december. Ik heb er vertrouwen in dat ik dan weer mijn niveau kan benaderen."

Janmaat: "Als hij snel herstelt, gaat hij misschien ook wel naar Polen, maar dat hangt helemaal af van het trainingsschema. Sven wil uiteraard niets liever dan wedstrijden rijden, maar alleen als hij zich goed genoeg voelt."

NOS-analist Erben Wennemars vindt dat Kramer echt de tijd moet noemen om weer fit te worden. "Hij hoeft natuurlijk niets meer te bewijzen, maar het is de vraag hoe lang hij dit nog kan volhouden. Ik vind deze situatie echt zorgelijk."

Wennemars: "Kramer worstelt al jaren met zijn rug, maar het komt wel steeds vaker terug. Hij moet nu zorgen dat zijn lichaam herstelt. Van meer schaatsen, wordt hij niet beter. Dit knaagt aan hem, maar kan hij het opbrengen om iedere keer met die teleurstelling om te gaan?"

STER Reclame