NOS

Sven Kramer komt voorlopig niet meer in actie op het ijs. De 32-jarige schaatser heeft te veel last van zijn rug en laat de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Tomakomai van komend weekend aan zich voorbijgaan.

Kramer twijfelde zaterdag al of hij nog in actie zou komen in Obihiro, maar meldde zich zondag toch af voor de 5.000 meter. Hij vliegt zo snel mogelijk terug naar Nederland. "Zijn rug doet te veel pijn", vertelt assistent-coach Sicco Janmaat zondagmiddag.

"Hij twijfelde zaterdag al, maar wilde er toch een nachtje over slapen. Na het inrijden zondag hebben we besloten om niet te starten."

Janmaat: 'Kramer vindt dit niet leuk, maar het doet te veel pijn'

Bijna twee weken geleden begonnen de problemen toen Kramer zich aan een koffer vertilde en zich bij de kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker in Heerenveen moest terugtrekken voor de tien kilometer.

Volgens Janmaat is de kans ook klein dat Kramer binnen een week is hersteld, vandaar dat hij terugvliegt naar Nederland. "Kramer vindt dit niet leuk natuurlijk. Hij wil hard schaatsen, maar dat lukt nu niet. Het is beter om thuis te werken aan zijn herstel."

'Kramer hoeft natuurlijk helemaal niets meer te bewijzen'

Kramer hoopt nog voor het einde van dit kalenderjaar verlost te zijn van al zijn klachten. "Met het rijden van races bevorder ik dat proces niet", aldus Kramer in een persbericht van zijn ploeg. "Ik focus me vanaf nu op de NK afstanden, eind december. Ik heb er vertrouwen in dat ik dan weer mijn niveau kan benaderen."

Janmaat: "Als hij snel herstelt, gaat hij misschien ook wel naar Polen, maar dat hangt helemaal af van het trainingsschema. Sven wil uiteraard niets liever dan wedstrijden rijden, maar alleen als hij zich goed genoeg voelt."

STER reclame