Kramer baalt van optreden in B-groep: 'Dit valt gewoon tegen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het seizoen van Sven Kramer verloopt bepaald niet zoals gewenst. Na goede races in trainingswedstrijden kan Kramer door een pijnlijke rug niet laten zien wat de schaatsvolgers van hem gewend zijn. Maar vooral wat Kramer van zichzelf gewend is.

In Obihiro reed de 32-jarige Kramer voor de tweede keer in zijn carrière in de B-groep. Het optreden op de 1.500 meter stemde hem pessimistisch, want zijn tijd (1.48,10) zou in de A-groep slechts goed zijn geweest voor de zeventiende plaats.

"Het ging niet zo goed", zegt hij zichtbaar teleurgesteld. "Het is gewoon niet wat we ervan verwachten. Het gaat gewoon niet lekker en dat is vervelend."

Stiekem hoop je natuurlijk altijd op meer, maar of dat reëel is...

Sven Kramer

De rugklachten belemmeren Kramer pijnvrij te rijden. "Het belangrijkste is gewoon dat je weer een lekker gevoel krijgt op het ijs. Of dat nou met de vijfde of de eerste plaats is, maakt op dit moment niet zo veel uit. Maar het was het allebei niet."

De vraag of Kramer zondag wel meedoet aan de vijf kilometer, laat hij volgen door een moment van twijfel. "Dat was en is nog wel het plan", zegt de Fries. "Je vraagt het misschien wel te kort na de wedstrijd, ik heb er nog niet serieus over na kunnen denken."

Wat wijsheid is, weet Kramer op het moment ook even niet. "Stiekem hoop je natuurlijk altijd op meer, maar of dat reëel is... Misschien is het wel tegen beter weten in."

Eerder deze week: Kramer kampt weer met rugklachten: 'Het blijft zeuren'

Kramer scherpte in oktober het baanrecord op de vijf kilometer in Inzell aan naar 6.10,97. Twee weken geleden verloor hij zijn baanrecord in Heerenveen aan Patrick Roest. Voor de tien kilometer van de wereldbekerkwalificatie trok hij zich terug.

"Conditioneel in hij orde", zegt commentator Herbert Dijkstra. "In Inzell was hij sneller dan in het olympisch jaar. Het baanrecord geeft aan dat hij op zijn sterkst is."

Kwetsbare rug

"Zijn twijfels hebben andere oorzaken. Het frustrerende is dat hij de laatste is die met een huilverhaal wil komen, hij kan met al zijn klasse nog steeds winnen."

Het grote probleem is de kwetsbare rug, stelt Dijkstra. "Die speelt af en toe op, maar naarmate hij ouder wordt, komt het vaker terug. Kramer zal zelf een grens moeten trekken hoe vaak hij dat accepteert."

"Die kwetsbaarheid kan ervoor zorgen dat de rug nog slechter wordt. Als dat zo is, moet je je afvragen of je wel door moet gaan. Daar worstelt hij mee, want Kramer is er de man niet naar te zoeken naar excuses."

STER reclame