NOS Nieuws

Eén anti-Zwarte-Pietactivist op Curaçao en geen enkele roetveegpiet

 • Dick Drayer

  Correspondent Curaçao

 • Dick Drayer

  Correspondent Curaçao

Welgeteld één Curaçaoënaar protesteerde tijdens de intocht van Sinterklaas in Willemstad tegen Zwarte Piet. Vooraf had de actiegroep Kick Out Zwarte Piet aangekondigd ook op Curaçao te gaan protesteren, maar de animo daarvoor was heel gering.

"Ik had me aangemeld bij Kick Out Zwarte Piet, maar die lieten niets van zich horen, dus toen heb ik besloten voor mezelf te gaan", zegt Burney Cruden. "We moeten op Curaçao ergens beginnen, dus daarom draag ik dit bord."

Veel werk had hij er niet aan, op een stuk karton staat geschreven: Stop blackface. "Ik heb voor Engels gekozen, zodat de kinderen er geen aanstoot aan nemen, het is en blijft toch hun feest."

 • NOS / Dick Drayer
  De enige anti-Zwarte-Pietdemonstrant op Curaçao
 • NOS / Dick Drayer

En daar zit volgens veel Curaçaoënaars ook het verschil met Nederland. "Jullie zeggen dat het een kinderfeest is in Nederland, maar het is daar een volwassenfeest", zegt een omstander.

"Hier op Curaçao vieren we Sinterklaas op de clubs van de kinderen, niet onder volwassenen. Jullie trekken lootjes, maken surprises, organiseren Sinterklaas op je werk. Dat doen wij niet, het is toch een feest voor kinderen?"

En er zijn nog meer verschillen, de pieten zijn dit jaar zwarter geschminkt dan ooit. Curaçao stuurde in 2013 al gekleurde pieten mee op de stoomboot van Sinterklaas. Maar daar is niet veel meer van over. Dit jaar lopen er een handjevol mee, niet meer dan tien.

"Roetveegpieten zie je hier helemaal niet", voegt Cruden er aan toe. Maar dat is logisch, er zijn hier geen schoorstenen op het eiland." Hij moet er zelf om lachen. "Nee, de pieten zijn dit jaar zwarter dan zwart. Maar ik ga door, tot volgend jaar."

 • NOS / Dick Drayer
 • NOS / Dick Drayer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl