NOS SchaatsenAangepast

Joeskov en Koelizjnikov na missen Spelen terug aan de top

Joeskov verslaat Nuis en Roest op 1.500 meter

De Russische schaatsers Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov waren grote kanshebbers voor olympisch goud, maar werden geweerd van de Spelen in Pyeongchang vanwege hun dopingverleden.

Bij de eerste wereldbeker van het seizoen in Obihiro toonden beide mannen het winnen niet verleerd te zijn. Joeskov pakte het goud op de 1.500 meter, Koelizjnikov won de 500 meter.

Nuis en Roest komen tekort

Joeskov vocht vorig seizoen fraaie duels uit met Kjeld Nuis op de schaatsmijl, maar moest voor de televisie toezien hoe Nuis de olympische titel pakte.

Met 1.44,81 nam Nuis in Japan de leiding over van Patrick Roest, die hem bij de wereldbekerkwalificatiewedstrijden in Heerenveen nog had geklopt. Joeskov had in de laatste rit echter een perfecte gangmaker in Thomas Krol. De Rus dook in de slotronde uit diens rug en snelde in 1.44,55 naar de overwinning.

Op de 500 meter had Koelizjnikov weinig te dulden van de Nederlandse concurrentie. Koelizjnikov reed 34,61 en was 32 honderdsten sneller dan Kai Verbij, die op plaats vier de beste Nederlander was. Verbij (34,94) en Ntab (34,98) doken wel als eerste Nederlanders dit seizoen onder de grens van 35 seconden.

Olympisch kampioen Håvard Lorentzen, vrijdag nog winnaar van de eerste 500 meter, strandde op de derde plaats. Hij reed de snelste volle ronde van het veld (24,8), maar zijn 34,77 was slechts goed voor het brons achter Koelizjnikov en de Japanner Ryohei Haga (34,71).

De massastart werd gewonnen door de Italiaan Andrea Giovannini, hij bleef Simon Schouten een tiende van een seconde voor. De Zuid-Koreaan Cheonho Um pakte het brons.

Giovannini troeft Schouten af in massastart bij WB Obihiro

Bekijk hieronder de uitslag van de 1.500 meter voor mannen:

Bekijk hieronder de uitslag van de 500 meter voor mannen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl