Nabestaanden van de bemanning, bij een herdenking eerder deze week AFP

De Argentijnse onderzeeër die sinds vorig jaar werd vermist, is terecht. Het wrak ligt op een diepte van 800 meter voor de Argentijnse kust, bij het schiereiland Valdes. De Argentijnse marine zegt dat met hulp van een op afstand bestuurbare mini-onderzeeër is vastgesteld dat het om de vermiste duikboot gaat.

De ARA San Juan was op 15 november vorig jaar met 44 man aan boord op weg naar de marinebasis in Mar del Plata. Kort voor de verdwijning meldde de kapitein dat er via een ventilatiepijp water was binnengekomen. In een van de accu's was daarna kortsluiting ontstaan.

Nabestaanden herdachten deze week dat de onderzeeër precies een jaar geleden verdween:

President Argentinië tijdens herdenking: "We blijven zoeken"

De kapitein zei dat het probleem beheersbaar was. Enkele uren later werd een explosie waargenomen, op de plek vanwaar de San Juan zich voor het laatst had gemeld. Sindsdien is niets meer van de bemanning vernomen.

Aan de zoekactie die werd opgezet, deden 28 schepen, 9 vliegtuigen en 4000 mensen uit 18 landen mee. Na twee weken was er geen hoop meer dat er nog bemanningsleden in leven waren. De Argentijnse marine ging ook daarna door met zoeken.

De ARA San Juan EPA

STER reclame