Nabestaanden van bemanningsleden op de marinebasis van Mar del Plata
NOS NieuwsAangepast

Geen hoop meer voor bemanning Argentijnse onderzeeër

De Argentijnse marine stopt met de reddingsactie voor de bemanning van de onderzeeër die meer dan twee weken geleden verdween. Er is geen hoop meer dat de 44 bemanningsleden nog leven. De zoektocht naar de onderzeeër ARA San Juan gaat wel door, zodat de boot en de bemanningsleden uiteindelijk kunnen worden geborgen.

De kans dat er nog overlevenden zouden worden gevonden, was al erg klein. Als de onderzeeboot nog intact was, was er zuurstof aan boord voor zeven tot tien dagen. Daarnaast werd er een explosie gedetecteerd in de buurt van de plek waar er voor het laatst contact was met de onderzeeër.

Massale zoektocht zonder resultaat

Een woordvoerder van de Argentijnse marine zegt dat er de afgelopen tijd 28 schepen, negen vliegtuigen, 4000 mensen van 18 landen hebben gezocht naar de San Juan. Ondanks die inzet is nog altijd niet duidelijk waar het wrak ligt.

Familieleden reageerden emotioneel op het nieuws. De vader van een bemanningslid van 27 jaar oud zei: "Ik begrijp niets van deze beslissing. Het is ongelofelijk wreed. Elke dag krijgen we een nieuwe klap te verduren. Ik ben er helemaal kapot van."

Op 15 november was er voor het laatst contact met de onderzeeboot. Toen liet de kapitein weten dat er problemen waren geweest met de accu's.

De San Juan is een onderzeeër uit 1983 van Duitse makelij. In 2008 werd de 65 meter lange onderzeeboot in Argentinië gerenoveerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl