ANP
NOS Nieuws

Premier Rutte laat de wereld weten: Nederland is tegen Europees leger

Premier Rutte gaf op zijn wekelijkse persconferentie een nadrukkelijk signaal af, bedoeld voor de internationale gemeenschap: Nederland is tegen een Europees leger zoals Frankrijk en Duitsland willen.

Hij voelt helemaal niets voor de pleidooien van de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel. "Europa kan zichzelf op dit moment niet verdedigen. Dat is ondenkbaar. Het zijn onverstandige voorstellen."

Rutte vindt niet alleen dat Macron en Merkel voor de troepen uitlopen, hij vindt ook dat zij ten onrechte de indruk wekken dat Europa zonder de Verenigde Staten kan.

Veiligheid

"De discussie gaat niet alleen over de soevereiniteit van landen of andere principiële inzichten", zei Rutte. "Het gaat ook om de NAVO en de samenwerking daarin met Amerika. Die heeft ons na de Tweede Wereldoorlog veel veiligheid gebracht."

Rutte zei dat Europa voor het veiligheidsbeleid is aangewezen op de NAVO. "We moeten realistisch zijn. Na de brexit komt 80 procent van de NAVO-capaciteit van landen buiten de EU."

Gisteravond liet minister van Defensie Bijleveld al weten dat Nederland geen Europees leger wil en de NAVO essentieel vindt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl