Een gaswinningsinstallatie van de NAM in 't Zandt ANP

De NAM mag tot 2027 gas winnen in veertien velden in Groningen, Friesland en Drenthe. Minister Wiebes van Economische Zaken heeft daarvoor groen licht gegeven.

Het gaat om het 'winningsplan Westerveld'. De minister wil naar deze regio's uitbreiden omdat elders de gaswinning wordt teruggedraaid en vanwege een nieuwe risicoanalyse over bodemdaling en aardbevingen.

De NAM denkt hier 1,3 tot 3,5 miljard kubieke meter gas uit te halen. Het meeste komt straks uit de velden Eleveld en Vries-Zuid.

De plannen liggen tot eind dit jaar ter inzage. Tegen dit plan zijn eerder 950 bezwaren ingediend, schrijft RTV Drenthe. Bewoners, gemeenten en waterschappen zijn bang voor schade. Ook vrezen ze dat, net als in Groningen, de afhandeling van mogelijke schadeclaims lang zal duren.

Bodemdaling

Economische Zaken komt daarom met maatregelen en voorwaarden. Zo moet de NAM vastleggen wat zij doet na eventuele bevingen. Ook moeten binnen een jaar een aantal 'representatieve' gebouwen bouwkundig worden gekeurd, zodat er vergelijkingsmateriaal is.

Tenslotte krijgt de NAM opgedragen zo snel mogelijk met de waterschappen en ProRail te overleggen over de eventuele gevolgen van bodemdaling voor sloten, waterkeringen en spoortunnels. De inschatting is dat de bodem 2 tot 3 centimeter daalt.

Versterken

De Nationaal Coördinator Groningen heeft een plan opgesteld voor de versterking van woningen in Groningen. Daaruit blijkt dat nagenoeg alle 200 woningen in en rond het dorp Meedhuizen moeten worden versterkt.

De gemeente Delfzijl is geschrokken van het aantal woningen dat een verhoogd risico loopt bij een zware beving. "Het is ons rauw op het dak gevallen, omdat Meedhuizen tot op heden buiten het versterkingsgebied viel", zegt burgemeester Gerard Beukema.

Het plan is nog niet officieel gepubliceerd, maar RTV Noord heeft het al wel in handen.

STER reclame