Weer ophef in België: justitie doet invallen bij Moeskroen en voetbalbond
De Belgische justitie heeft woensdagochtend huiszoekingen gedaan bij voetbalclub Excelsior Moeskroen, het Belgisch Arbitragehof (BAS) en de Belgische voetbalbond KBVB. De invallen maken deel uit van een onderzoek naar de toewijzing van de proflicentie aan Moeskroen.
Het onderzoek werd in april gestart nadat er al jaren vraagtekens werden gezet bij de manier waarop Moeskroen een proflicentie had verkregen. De afgelopen jaren deden Cercle Brugge, Lierse, OH Leuven, Westerlo, STVV en Lommel SK hun beklag. In juni van dit jaar diende KV Mechelen een klacht in wegens fraude en oplichting.
Moeskroen zou via een ondoorzichtige aandeelhoudersconstructie in handen zijn van een makelaar en dat is verboden. De club zou toch een licentie hebben verkregen door valse documenten in te dienen bij het BAS. Ook zou er sprake zijn van witwaspraktijken bij Moeskroen.
Geen 'Propere Handen'
Het onderzoek staat in eerste instantie los van het fraude- en matchfixingschandaal rond spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic dat een maand geleden naar buiten kwam. Voetballers en scheidsrechters zouden uitslagen van wedstrijden hebben beïnvloed en er zou gesjoemeld zijn met spelerscontracten.
In het kader van die zaak, die de naam 'Propere Handen' heeft gekregen, zijn meerdere personen opgepakt.
VRT-journalist Peter Vandenbempt stelt dat er met de invallen van woensdag geen tweede bom is ontploft in België. Het is eigenlijk voor niemand een verrassing dat Moeskroen nader wordt onderzocht.
"Het is een naschok van de aardbeving in oktober. Vorige maand werden er invallen gedaan bij Anderlecht, Club Brugge, bij vele voetbalclubs. Maar niet bij Moeskroen. Mensen konden dat toen niet geloven. Omdat velen het vermoeden hadden dat die club op een niet-correcte manier is geleid of wordt geleid."
Verboden constructie
Moeskroen werd enkele jaren geleden opgekocht. Via een constructie zou de club in handen zijn geweest van een voetbalmakelaar, Pini Zahavi. "En dat is verboden. Clubs als Westerlo, Leuven en KV Mechelen hebben daar al bezwaar tegen gemaakt", zegt Vandenbempt.
"Maar telkens als er iets werd onderzocht, luidde het antwoord: nee, het is niet zo. Er zouden echter documenten zijn vervalst en ook ge-antidateerd. Daarom zijn er invallen gedaan bij de Belgische bond en bij het arbitragehof. Justitie wil alle documenten in handen krijgen."