De olympische ringen in Pyeongchang
NOS Sport

Inwoners Calgary willen Spelen 2026 niet

De kans dat de Winterspelen van 2026 in Calgary worden georganiseerd, is zo goed als nihil. In een referendum over de kandidaatstelling zei 56 procent van de stemmers 'nee' tegen de plannen. De verwachting is dat het gemeentebestuur die uitkomst zal overnemen.

Het Canadees Olympisch Comité heeft zich al neergelegd bij de uitslag. "Maar wij betreuren het zeer dat we deze kans om heel Canada te promoten aan ons voorbij moeten laten gaan. Graag hadden we de hele wereld laten zien hoe mooi onze cultuur is. Iedereen zou ervan hebben geprofiteerd als we het evenement zouden organiseren."

Het lijstje met kandidaatsteden voor de organisatie van de Winterspelen van 2026 wordt steeds kleiner. Begin dit jaar had het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nog zeven geïnteresseerden, maar daarvan zijn nu alleen nog Stockholm en het gezamenlijke bid van de Italiaanse steden Milaan en Cortina D'Ampezzo over.

Afvallers

Net als in Calgary sprak in Zwitserland de bevolking zich in een referendum uit tegen de Spelen in Sion. In Oostenrijk trok Graz de kandidatuur in vanwege een gebrek aan politieke steun, het Japanse Sapporo besloot na een aardbeving in de regio uit de race te stappen en de kandidatuur van het Turkse Erzurum werd door het IOC afgewezen.

Het IOC heeft de laatste jaren veel vaker kandidaatsteden zien afhaken. Het organiseren van Olympische Spelen kost steeds meer geld en om die reden staan landen niet meer te springen om gastheer te zijn. Zo trokken Boedapest, Hamburg en Rome zich al terug voor de Olympische Spelen van 2024 en deden Lviv, Krakau en Oslo dat voor de Winterspelen van 2022.

Het IOC besluit in juni 2019 aan welke stad de Winterspelen van 2026 toegewezen worden. De eerstvolgende Winterspelen, die van 2022, vinden plaats in Peking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl