Shanice van de Sanden viert feest, Oranje gaat naar het WK

Tien Oranjevrouwen houden stand in Zwitserland en pakken WK-ticket

De Nederlandse voetbalsters hebben zich gekwalificeerd voor het WK, volgend jaar zomer in Frankrijk. Na de eerdere 3-0 zege in Utrecht was een 1-1 gelijkspel in en tegen Zwitserland ruimschoots genoeg voor het WK-ticket.

Na zeven minuten stond de wedstrijd in het mistige Schaffhausen al op zijn kop. Verdediger Anouk Dekker verspeelde de bal knullig aan Ramona Bachmann, de sterspeelster van de Zwitsers die in de heenwedstrijd geschorst was.

Rood

De doorgebroken Bachmann snelde richting het doel van Loes Geurts, waarna Dekker haar neerhaalde en daarvoor terecht rood kreeg. Nederland moest met nog 83 minuten te gaan met tien speelsters verder.

Bondscoach Sarina Wiegman bracht als antwoord op de rode kaart verdediger Merel van Dongen in de ploeg. Dat ging ten koste van middenvelder Jill Roord, die met tranen in haar ogen op de bank plaatsnam.

Het was flink mistig tijdens de wedstrijd

De wissel was extra zuur voor de middenvelder van Bayern München, omdat ze juist een keer vanaf het begin de kans kreeg vanwege de blessure van Jackie Groenen.

Oranje bleef de eerste helft simpel op de been en werd zelf via de omschakeling gevaarlijk. De snelheid van Shanice van de Sanden bleek een machtig wapen. Zij kreeg na een sublieme hakbal van Vivianne Miedema de grootste kans, maar schoot recht op de keeper.

Miedema scoort

In de tweede helft kwam Nederland al snel tot een doelpunt. Na een voorzet van Van de Sanden tikte Martens de bal door naar Miedema, die haar tegenstander voorbij ging en de bal met links diagonaal binnenschoot.

• ANP
    Lieke Martens springt in de armen van doelpuntenmaker Vivianne Miedema
  • ANP
    Feest bij Oranje

Zwitserland had vanaf dat moment minimaal vijf goals nodig voor het WK-ticket. Coumba Sow maakte in de 71ste minuut nog wel de gelijkmaker voor Zwitserland, maar daar bleef het bij.

Tweede WK

Het is de tweede keer dat Oranje zich plaatst voor een WK. In 2015 haalde Nederland de achtste finales, waarin het verloor van regerend kampioen Japan.