Pro Shots

De Nederlandse voetbalsters hebben een grote stap gezet op weg naar het WK van volgend jaar in Frankrijk. In een uitverkochte Galgenwaard won Oranje het eerste duel van de play-off tegen Zwitserland, met als inzet een WK-ticket, met 3-0.

De return is volgende week dinsdag in Zwitserland. Het LIPO Park in Schaffhausen, met een capaciteit van ruim 8.000 toeschouwers, vormt dan het decor.

Zo klonk de zege van Oranje op de radio

Al na vijf minuten kreeg Oranje, dat begon met Vivianne Miedema in de spits en Loes Geurts op doel, de eerste kans. Na een afgemeten voorzet van Jackie Groenen raakte Lieke Martens via haar borst de lat.

In het kwartier daarna was Zwitserland beter, al bleef echt doelgevaar uit.

Lieke Martens duwt de bal via haar borst richting de goal ANP

In het tweede kwart heerste Nederland. Daniëlle van de Donk dacht na een geniepige steekpass van Martens vrij uit te kunnen halen, maar een Zwitserse zette nog net haar been ervoor.

Spitse knalt binnen

Niet veel later had Van de Donk zelf een steekbal in huis, waarna Groenen de grootste kans van de eerste helft kreeg, maar rakelings naast schoot. Ook Martens, Sherida Spitse, Shanice van de Sanden en nogmaals Groenen probeerden te scoren. Tevergeefs.

Nederland kwam na rust uit een spelhervatting op voorsprong. Spitse knalde een vrije trap van een meter of twintig via de binnenkant van de paal binnen: 1-0.

Sherida Spitse na haar fraaie doelpunt tegen Zwitserland ANP

Na de treffer kreeg Oranje een domper te verduren toen Groenen een voetblessure opliep. Ze verbeet een paar minuten de pijn alvorens ze met tranen in haar ogen het veld verliet. Jill Roord verving haar.

Beslissing

Wat volgde was een rommelige periode waarin Oranje de bal had, maar er weinig mee deed. Toch kwam de ploeg op 2-0. Miedema veroverde de bal, Van de Sanden vond Martens en die scoorde koeltjes in de verre hoek.

Miedema tekende zelf voor de 3-0. Ze kreeg in het Zwitserse zestienmetergebied alle tijd om een hoek uit te kiezen, uitgerekend na goed werk van Lineth Beerensteyn, die ze uit de basis had gehouden.

STER reclame