Aung San Suu Kyi

Amnesty trekt 'met grote spijt' onderscheiding Aung San Suu Kyi in

Amnesty International heeft zijn onderscheiding aan Aung San Suu Kyi ingetrokken. De leider van de burgerregering in Myanmar kreeg de prijs in 2009, toen ze als oppositieleider tegen het militaire bewind al jarenlang in huisarrest zat. Het was een erkenning voor haar vreedzame en geweldloze strijd voor democratie en mensenrechten.

Een van de redenen dat Amnesty de onderscheiding nu intrekt, is dat Suu Kyi de Rohingya niet beschermt, een islamitische minderheid die zwaar wordt onderdrukt in het boeddhistische Myanmar. Ook laat ze toe dat het leger de christelijke Kachin-minderheid bestookt. Daarnaast heeft ze mensenrechtenverdedigers, vreedzame activisten en journalisten laten arresteren.

Secretaris-generaal Kumi Naidoo van Amnesty International heeft Aung San Suu Kyi gisteren in een brief van het besluit op de hoogte gebracht. Hij schrijft dat zij de hoogste onderscheiding van de organisatie, de Ambassador of Conscience Award, niet meer waardig is, omdat ze "op schaamteloze wijze verraad heeft gepleegd aan de waarden waarvoor ze eens stond".

Nobelprijs

"We zijn ontzet dat u geen symbool meer bent van hoop, moed, en het opkomen voor de mensenrechten. Amnesty International kan uw status als ontvanger van de Ambassador of Conscience Award niet meer rechtvaardigen. En daarom trekken we de award bij deze, tot onze grote spijt, in."

Tot 2016 werd Aung San Suu Kyi overladen met blijken van erkenning voor haar strijd in Myanmar. Ze kreeg in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede, als leider van een geweldloze beweging voor mensenrechten en democratie in het vroegere Birma.

Maar Amnesty is niet de eerste die een onderscheiding voor Suu Kyi intrekt. De afgelopen jaren neemt de kritiek op haar toe, omdat ze niet opkomt voor iedereen in haar land. Dat leidde er al toe dat Canada haar het ereburgerschap afnam en het Holocaust Museum in Washington de Elie Wiesel-award herriep. De Ierse band U2 maakte zich sterk voor de intrekking van haar Freedom Of Dublin-award. Ook raakte Suu Kyi de Freedom of Edinburgh Award kwijt vanwege haar zwijgen over de etnische zuiveringen in haar land.

Andere winnaars van de Nobelprijs hebben tevergeefs een beroep gedaan op Suu Kyi om op te komen voor de moslimminderheid. Een petitie om haar ook de Nobelprijs af te nemen werd honderdduizenden keren getekend. Maar het comité dat de prijs toekent zegt dat ze niet hoeft te vrezen dat deze prijs wordt teruggevorderd, omdat de regels dat niet toelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl