NOS NieuwsAangepast

D66 wil soepeler regels voor uitvaart, as meteen mee naar huis

Nabestaanden moeten na een crematie de as meteen kunnen meenemen en hier niet 30 dagen op moeten wachten. Ook moet het vermengen van as in één urn worden toegestaan. Dit zijn enkele D66-voorstellen om de regels voor de uitvaart te versoepelen.

D66-Kamerlid Den Boer vindt de huidige Wet op de lijkbezorging veel te verouderd en komt in een initiatiefnota met veertien voorstellen waardoor mensen een "persoonlijke draai" kunnen geven aan hun uitvaart. "D66 wil dat er voor iedereen een waardig afscheid is, dat recht doet aan het leven dat iemand heeft geleid en dat voor nabestaanden troost biedt", zegt Den Boer.

D66 wil ook dat mensen sneller begraven of gecremeerd kunnen worden, na 20 uur in plaats van na 36 uur. Binnen de joodse en islamitische traditie is het de gewoonte iemand zo snel mogelijk na het overlijden te begraven en nu moet de gemeente hiervoor toestemming geven. D66 wil dat er een einde komt aan die speciale procedures, omdat "het voor alle veelvoorkomende religies in Nederland mogelijk moet zijn hun geloof te praktiseren".

De Wet op de lijkbezorging uit 1869 is in 1991 voor het laatst grondig gewijzigd. "De wet moet met de tijd meegaan", stelt Den Boer. "Die moet voldoende keuzevrijheid bieden."

Steeds meer mensen kiezen voor cremeren in plaats van begraven. In 1980 liet 33 procent zich cremeren, in 2017 was dit 75 procent. Het aantal overledenen stijgt ook. In 2017 overleden ruim 150.000 mensen, in 2010 was dat nog 135.000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl