Als jij (we hopen het niet) komt te overlijden, heb je drie opties: begraven, cremeren of je lichaam afstaan aan de wetenschap. Maar daar komt mogelijk gauw een vierde optie bij: resomeren.
Dat is een lichaam laten oplossen in water. In delen van de Verenigde Staten en Canada kan het al. In Engeland is er een stevige discussie gaande. Ook in Nederland is er draagvlak voor. In deze video leggen we uit hoe resomeren werkt.
Een Nederlandse uitvaartverzekeraar lobbyt al sinds 2011 voor de duurzame crematievorm, die nu nog bij wet verboden is. Tot 2016 hield het ministerie van Binnenlandse Zaken zich op de vlakte, maar in maart van dat jaar vroeg toenmalig minister Plasterk om een onafhankelijk draagvlakonderzoek: zitten Nederlanders wel te wachten op resomeren?
Vorig jaar april werd dat onderzoek afgerond: 25 procent van de Nederlanders zou resomeren overwegen voor de eigen uitvaart. TNO deed eerder al onafhankelijk onderzoek naar de milieu-effecten van resomeren, dat volgens het onderzoeksinstituut milieuvriendelijker is dan cremeren en begraven.
Het is aan de Tweede Kamer om te besluiten of de wet op de Lijkbezorging, waar resomeren onder zou vallen, wordt aangepast. In Engeland staan de plannen voorlopig in de ijskast nadat waterzuiveringsbedrijven hun vraagtekens hadden gezet bij het verwerken van vloeibare mensenresten.
- liveblog
Aantal doden VS nadert de 400.000 • Zuid-Afrikaanse variant duikt op in Denemarken
Het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
4,5 miljoen kilo zout gestrooid, in westen gestopt met sneeuwen
Rijkswaterstaat waarschuwt dat het in delen van het land tot en met morgenochtend glad kan zijn.
Beschermende FFP2-maskers nog steeds in dozen, CNV wil dwingend voorschrift RIVM
Medewerkers in verpleeghuizen die covid-patiënten behandelen, krijgen op advies van het RIVM alleen chirurgische maskers. Het CNV wil dat personeel de veilige FFP2-maskers krijgt.