Aangepast

Je uitvaart kan een stuk duurzamer, maar het mag nog niet

  • Arnoud van der Struijk en Jurjen IJsseldijk

  • Arnoud van der Struijk en Jurjen IJsseldijk

Als jij (we hopen het niet) komt te overlijden, heb je drie opties: begraven, cremeren of je lichaam afstaan aan de wetenschap. Maar daar komt mogelijk gauw een vierde optie bij: resomeren.

Dat is een lichaam laten oplossen in water. In delen van de Verenigde Staten en Canada kan het al. In Engeland is er een stevige discussie gaande. Ook in Nederland is er draagvlak voor. In deze video leggen we uit hoe resomeren werkt.

Zijn we toe aan een nieuwe optie na de dood?

Een Nederlandse uitvaartverzekeraar lobbyt al sinds 2011 voor de duurzame crematievorm, die nu nog bij wet verboden is. Tot 2016 hield het ministerie van Binnenlandse Zaken zich op de vlakte, maar in maart van dat jaar vroeg toenmalig minister Plasterk om een onafhankelijk draagvlakonderzoek: zitten Nederlanders wel te wachten op resomeren?

Vorig jaar april werd dat onderzoek afgerond: 25 procent van de Nederlanders zou resomeren overwegen voor de eigen uitvaart. TNO deed eerder al onafhankelijk onderzoek naar de milieu-effecten van resomeren, dat volgens het onderzoeksinstituut milieuvriendelijker is dan cremeren en begraven.

Het is aan de Tweede Kamer om te besluiten of de wet op de Lijkbezorging, waar resomeren onder zou vallen, wordt aangepast. In Engeland staan de plannen voorlopig in de ijskast nadat waterzuiveringsbedrijven hun vraagtekens hadden gezet bij het verwerken van vloeibare mensenresten.

Deel artikel: