In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Politie vindt niks op eerste plek in zoektocht naar verdwenen Willeke Dost

De politie zoekt in Koekange naar Willeke Dost, het 15-jarige meisje dat sinds 1992 wordt vermist. Ze verdween 26 jaar geleden van de boerderij van haar pleegouders in het Drentse dorp. Er wordt vandaag gegraven op een plek op ongeveer 150 meter van de woonboerderij.

Rond 09.00 uur begon de politie met de actie. Er wordt gegraven op twee plekken, van elk ongeveer vijf bij vijf meter, zei een woordvoerder van de politie vanmorgen tegen RTV Drenthe. Rond 12.15 uur maakte de politie bekend dat op de eerste zoekplek niks is gevonden.

"Deze plek geeft geen antwoorden op vragen over de verdwijning van Willeke Dost", aldus de woordvoerder. Op deze plek werden geen sporen van eerder graafwerk gevonden.

Rond 13.00 werd begonnen met de zoektocht op de tweede plek. Daar werden door een grondradar eerder "verstoringen waargenomen" en honden sloegen aan, meldt de politie.

Met de zoektocht werd begonnen nadat er opnieuw was gesproken met een aantal getuigen en bovendien is de informatie die er was opnieuw tegen het licht gehouden. Dat gebeurde nadat er veel aandacht voor de zaak was gekomen door een burgerinitiatief.

Volgens de politie wordt er gegraven vanwege een nieuwe weging van informatie:

'Het gaat enige tijd duren want het moet minutieus gebeuren'

Dat initiatief kwam van een tante van het meisje en twee mannen. De vrouw is al lange tijd op zoek naar haar nichtje en de mannen steunen haar daarbij. Op basis van eigen onderzoek concludeerden ze een mogelijk graf te hebben gevonden. Ze stelden de politie een ultimatum: als de politie niet snel zou gaan graven, zouden ze het zelf doen.

Tegen RTV Drenthe zeiden de twee mannen vanmorgen dat ze verwachten dat er bij de zoektocht iets wordt gevonden. Ze zijn blij dat de politie gaat graven. "Maar het geeft pas genoegdoening als Willeke gevonden is", zei Ab Bruintjes.

Het is onduidelijk hoelang het graven gaat duren. Indien nodig probeert de archeoloog aan de hand van sporen uit het verleden de geschiedenis te reconstrueren. Er is ook een antropoloog.

In de afgelopen jaren zijn door de politie en het Openbaar Ministerie meerdere onderzoeken gedaan naar het vermiste meisje.

In 2010 nog werd in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut een onderzoek uitgevoerd op haar voormalige woonadres. Daaraan werkte ook een archeoloog mee en er werd onder meer gebruik gemaakt van een grondradar, een graafmachine en van speurhonden.

De pleegmoeder en -broer van Dost werden aangehouden en later ook weer vrijgelaten. Ze werden niet meer verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van het meisje.

Zoektocht in 2010 achter de boerderij van de pleegouders

Advertentie via Ster.nl