Boer Snitselaar bij de restanten van een van zijn afgebrande loodsen
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Boer Werkhoven over branden: mijn geaardheid heeft ermee te maken

Wie zit er achter de reeks branden op het erf van Gert Snitselaar uit Werkhoven? De recherche onderzoekt verschillende scenario's. De boer doet ondertussen zijn verhaal aan RTV Utrecht.

De regionale omroep sprak hem afgelopen week uitgebreid op zijn erf. Toen was hij al drie keer door brand getroffen. Vanmorgen kwam daar een vierde brand bij. Snitselaar zegt dat hij meermalen is bedreigd: "Het kan uit verschillende richtingen komen. Mijn geaardheid heeft er voor een deel mee te maken."

Hij kwam pas een jaar geleden uit de kast, hoewel hij al langer wist dat hij meer op mannen dan op vrouwen viel. "Ik was getrouwd en heb twee kinderen. Toen ik het mijn vrouw vertelde, was dat natuurlijk een schok. Voor haar familie, maar ook voor de mijne. Ik kom uit een streng christelijk traditioneel gezin."

We houden nog altijd heel veel van elkaar, maar dan als vrienden.

Gert Snitselaar

Snitselaar en zijn vrouw gingen naar zijn zeggen in goed overleg uit elkaar. "Zij ging met de kinderen in het nieuwe huis wonen dat hier op dat moment werd gebouwd. Ik bleef in het woongedeelte van de schuur. Zo konden we toch samen voor de kinderen zorgen. We houden nog altijd heel veel van elkaar, maar dan als vrienden."

De branden van afgelopen periode hebben er bij Snitselaar zichtbaar ingehakt. Hij heeft medicijnen om rustig te blijven en hij loopt moeilijk. Tijdens het redden van vee bij een eerdere brand liep hij verwondingen aan een been op. De wond is gaan ontsteken en doet pijn.

Bij de brand van afgelopen nacht kwamen ongeveer vijftig koeien om:

Opnieuw brand in stal Werkhoven: 50 koeien dood

"Het klopt inderdaad dat ik afgelopen zomer al bedreigd werd", gaat hij verder. Hij heeft dit toen ook aan de politie gemeld, maar geen aangifte gedaan. Snitselaar huurde een huis in buurdorp Cothen voor zijn medewerkers en dat huis vloog in juli in brand. Hij had de woning net gekocht, maar de verkoop was nog niet gepasseerd bij de notaris.

"In die periode had ik een jongen bij me werken die thuis problemen had. Hij wilde scheiden van zijn vrouw. Hij was bang en ik heb hem geholpen. Omdat hij zijn auto er uit het zicht kon parkeren en mijn personeel al in die woning in Cothen woonde, kon hij daar wel bij. Er was een kamer vrij."

Vanuit de orthodox-christelijke omgeving van de man zou Snitselaar zijn bedreigd. "Zo ben ik klemgereden en werd ik verschrikkelijk uitgescholden. Er werd gedacht dat ik die jongen had ontvoerd en dat ik hem zou 'besmetten met het homovirus'. Ik wilde hem alleen helpen. Hij was een prima medewerker en wilde me juist buiten de familieproblemen houden."

De jongen besloot uiteindelijk niet te scheiden van zijn vrouw. De relatie verbeterde met zijn schoonfamilie en de rust leek weer te keren.

Ik ben een eerlijke ondernemer. Hopelijk dat de recherche erachter komt wie hier achter zit. Dan zal dat bevestigd worden."

Gert Snitselaar

Dan wordt er op 25 oktober opeens brand gesticht op het erf in Werkhoven. Snitselaar redt daarbij zelf de koeien die in een brandende stal staan. De schade bij die eerste brand valt mee, maar twee dagen later gaat op hetzelfde erf zijn bedrijf Natures Best in vlammen op. Het is een bedrijf waar stro en hooibalen worden verpakt die geleverd worden aan supermarkten en tuincentra. "De jongen was toen al een tijd weg, dus het lijkt me sterk dat het dan vanuit die kant komt, toch?"

Maar Snitselaar heeft meer vijanden, vertelt hij. Omdat Natures Best volgens de gemeente Bunnik handelt in strijd met het bestemmingsplan, moet de boer op zoek naar een nieuwe plek om zijn snel groeiende bedrijf te kunnen huisvesten.

Zijn oog valt op een kippenschuur in 't Goy, een dorp in de buurt. "De eigenaar was failliet gegaan en moest er vanaf. Ik zou een deel van het pluimvee overnemen en Natures Best er vestigen. Maar toen bleek de stal besmet met fipronil. Dat wist ik niet en daarom heb ik een claim van 1 miljoen euro bij de eigenaar neergelegd. Er is nooit een concrete bedreiging geuit, maar als je bedenkt dat deze man vaker te maken heeft gehad met branden en verzekeraars huiverig zijn om zaken met hem te doen, vind ik dat allemaal heel opvallend."

Documenten die Snitselaar aan RTV Utrecht laat zien, bevestigen het verhaal van de met fipronil besmette stal en de twijfel aan de kant van de verzekeraars. De ondernemer zegt dat hij het verhaal over de claim en de eigenaar van de kippenschuur ook uitgebreid aan de politie heeft verteld.

Tranen in zijn ogen

Snitselaar heeft sinds de branden bewaking gekregen. Op het terrein zijn 's avonds en 's nachts beveiligers aanwezig. "Vooral mijn ex-vrouw is doodsbang. Bang voor wat mij kan overkomen, maar ook voor onze jonge kinderen." Hij krijgt tranen in zijn ogen als hij geconfronteerd wordt met de roddels die rondgaan in de regio: hij zou drugs verstoppen in hooibalen en zelf brand hebben gesticht om de verzekering op te lichten. Volgens hem is het allemaal onzin.

"Dat ik zelf beter zou worden van de branden bijvoorbeeld. Omdat ik het bedrijf zou verhuizen naar 't Goy, eiste de verzekering vóór de branden al dat ik een blusinstallatie zou installeren. Anders zou er niet verzekerd worden. Op het moment van de branden waren de machines niet verzekerd, omdat ik er op gegokt heb dat ik het die paar maanden wel kon uitzingen. Waarom zou ik het dan zelf in brand steken als het me financieel alleen maar raakt?"

"Ongelofelijk dat mensen dat soort dingen denken. Ik ben een eerlijke ondernemer. Hopelijk dat de recherche erachter komt wie hier achter zit. Dan zal dat bevestigd worden."

Advertentie via Ster.nl