NOS | Jeroen van Eijndhoven

De zorgpremie van VGZ stijgt volgend jaar met 4,75 euro naar 120,95 euro per maand. Bij Menzis stijgt de premie met 3 euro naar 122 euro. Die verzekeraar laat weten een deel van zijn reserves aan te spreken om de verhoging beperkt te houden. De premie van de meest gekozen zorgverzekering van Zilveren Kruis stijgt 6,3 procent naar 126,95 euro per maand.

Het ministerie van Volksgezondheid rekende nog op een gemiddelde stijging van meer dan 9 procent, wat neerkomt op ongeveer 10 euro per maand.

De nieuwe maandpremie van Univé komt uit op 120,95 euro, net zo hoog als die van VGZ. De twee zorgverzekeraars behoren tot hetzelfde concern.

CZ maakte gisteren bekend dat de basispremie met 8,55 euro per maand stijgt naar 124,80, een stijging van 7,4 procent. CZ was de eerste van de grote zorgverzekeraars die zijn premie bekendmaakte.

In deze video leggen we je uit waarom jouw zorgpremie elk jaar verandert:

Waarom verandert jouw zorgpremie elk jaar?

Uiterlijk maandag moeten alle zorgverzekeraars hun premie voor 2019 hebben aangekondigd. Klanten hebben vervolgens tot eind dit jaar om eventueel hun huidige zorgverzekering op te zeggen. Ze hebben dan nog uiterlijk een maand de tijd, tot 1 februari, om een contract af te sluiten met een andere zorgverzekeraar.

STER reclame