NOS Nieuws

Speciaal 'draaiteam' voor stuitliggingen dringt keizersnedes terug

Gynaecologen zijn erin geslaagd om het aantal keizersnedes terug te dringen. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis is het bij 70 procent van de kinderen in stuitligging gelukt om ze te draaien naar hoofdligging. En daardoor is het in 30 procent van die gevallen niet meer nodig om een keizersnede uit te voeren.

Het aantal keizersnedes kan worden teruggedrongen doordat een vast team verantwoordelijk is voor het omkeren van de kinderen. "Het bleek toen wij daar in 2014 mee begonnen, dat we daar steeds beter in werden", zegt gynaecoloog Remke Dullemond in het NOS Radio 1 Journaal. "Daardoor is het slagingspercentage enorm toegenomen."

Een aanstaande moeder en een gynaecoloog over het draaiteam van het Jeroen Bosch Ziekenhuis:

Baby's in stuitligging draaien: 'Als je het het vaak doet word je er beter in'

Ook door bijscholing van het team verloskundigen en gynaecologen gaat het keren van het kind steeds vaker goed. Communicatie is erg belangrijk. "Van tevoren leggen wij vrouwen uit wat de voor- en nadelen van beide methodes zijn", zegt Dullemond. Dan blijft er een groep over die toch voor de keizersnede kiest, maar dat percentage hebben we wel naar beneden gekregen. "

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft een laag percentage keizersnedes door de nieuwe werkwijze. In andere ziekenhuizen kiezen vrouwen er een stuk vaker voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl