Verloskundigen willen vaker baby's draaien
Het aantal keizersnedes wordt flink verlaagd als baby's die verkeerd om in de baarmoeder liggen vanaf de buitenkant worden gedraaid. Onderzoek onder ruim 2300 zwangere vrouwen met een kind in stuitligging toont dat aan, meldt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).
Ongeboren baby's liggen normaal met het hoofd naar beneden, maar soms liggen ze andersom. Bevallen via de natuurlijke weg is dan lastig. Daarom wordt in 80 procent van deze stuitligging-gevallen een keizersnede toegepast. Dat is een operatie met meer risico's voor moeder en kind.
Hoofdligging
In het onderzoek van de KNOV werd bij alle vrouwen geprobeerd het kind te draaien naar een hoofdligging. Bij de helft van hen lukte dat, en vervolgens kwam het in verreweg de meeste gevallen tot een vaginale bevalling.
De verloskundigenorganisatie is blij met het onderzoeksresultaat. In niet alle ziekenhuizen in Nederland wordt een uitwendige draaiing aangeboden. Daardoor weten zwangere vrouwen met een kind in stuitligging vaak niet dat ze hun baby kunnen laten draaien. De KNOV wil de voorlichting erover nu opvoeren.
Spannend
"Het draaien van de baby is voor veel vrouwen heel spannend maar achteraf valt het meestal mee", zegt de Amsterdamse verloskundige Ariëtte van der Feen. "Dit voorkomt onnodige medische interventies."